HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)

Full text search

HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)
HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar—szlovén barátsági és együttműködési szerződéssel kapcsolatban engedjék meg, hogy elmondjak néhány nagyon-nagyon rövid gondolatot. Olyan képviselőként teszem ezt, mint aki az elmúlt két év során egy kicsit szorosabban kísértem figyelemmel Szlovénia életét. Ugyanis az Európa Tanácsban a jogi bizottság rapotőrjeként részt vettem Szlovénia Európa Tanács-i tagfelvételének a folyamatában. Így többször nyílt alkalmam, hogy személyesen is meggyőződhessek Szlovénia példásan rendezett alkotmányos rendjéről.
Tisztelt elnök úr! Az előttünk lévő magyar—szlovén alapszerződésnek úgy vélem, ma Közép-Európában mintaértéke van. Az Európa Tanács jogi bizottsága ez év májusában készült jelentése nem véletlenül hangsúlyozza, hogy ez a szerződés — idézem — "más európai országok számára is mintául kell hogy szolgáljon".
Először is a kisebbségek ügyében példaértékű. A szlovén alkotmány 64. cikkelye külön említést tesz az olasz mellett a magyar kisebbség kollektív és egyéni jogairól. Nem véletlenül jegyezte meg az Európa Tanács elnöke, Martinez elnök úr, hogy Szlovénia — hátában egy szörnyű háborúval — a nyugalom szigete, mint Kelet Svájca tűnik elénk.
Másodszor ez a szerződés két közép-európai ország együttműködésében is mintát adhat a térségben. Magyarországnak és Szlovéniának — mint ahogy az alapszerződés tartalmazza — hasonló szándékai vannak az európai integrációban. Ahhoz, hogy az Európai Közösségek komolyan vegyék a felzárkózási szándékunkat, ilyen és ehhez hasonló alapszerződések megkötése szükséges a térségben.
Meggyőződésem, hogy a magyar—szlovén és a magyar—horvát alapszerződés egy rendkívül fontos lépés az európai egység megteremtése felé. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit