MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)
MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Nagykövet Urak! (Taps.) A 12835-ös számon beterjesztett, a Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság között a barátsági és együttműködési szerződés megerősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat határozathozatala előtt fontosnak tartom a magyar—szlovén gazdasági, kulturális és egyéb kapcsolatok eddigi alakulására felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét. Hozzászólásomban kiemelten szeretnék szólni Szlovénia keleti része, valamint Vas megye és Zala megye közötti regionális kapcsolatok működéséről.
Hazánknak a közép- és kelet-európai országokkal való kapcsolatrendszerében a Szlovéniával való eddig kialakult kapcsolat példaértékű. Ennek gyökerei visszanyúlnak a magyar—jugoszláv relációjú időszakra is, és ez csak tovább erősödött Szlovénia függetlenné válásával. Már 1989 előtt is rendszeres és folyamatos volt a kapcsolatunk, melyben a protokolláris elemek korán háttérbe szorultak. A közös országhatárunk két oldalán élő nemzetiségek a trianoni döntést követően sosem szakadtak el teljesen az anyanemzeteiktől, bármilyen nehézségekbe ütközött is a kapcsolatok fenntartása. Ezért aztán a politikai konszolidációt követően nagyon gyorsan konkrét formákat öltött az együttműködés.
Jugoszlávián belül Szlovénia kiemelkedő nemzetiségi és kisebbségi politikát folytatott, ezért sem lehetett akadálya a gazdasági és kulturális kapcsolatok megalapozásának. Vas megye régtől fokozott figyelemmel fordult a szlovén határ mentén élő magyarság felé. Rendezett együttműködést alakított ki a Mura-vidéki magyar nemzeti önigazgatási közösséggel mint a magyarság ottani hivatalos képviseleti szervével. Együttműködési megállapodásunkhoz, amely három évre szólt, majd 1992 óta évente megújítják, előírván benne az aktuális feladatokat, csatlakozott Zala megye is, s ezzel teljessé tette a térségben élő érintettek körét. A kapcsolatok sikeréhez nagyban járult hozzá a Vas megyében élő szlovén nemzetiség is.
Szlovénia függetlenné válása óta az elmúlt két év során az együttműködés új távlatai nyíltak meg mindkét fél számára. Szorosan együttműködünk az Alpok—Adria Munkaközösség tagjaként a regionális feladatok kezelésében, együttműködési megállapodás született a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szlovén Gazdasági Kamara között, kulturális és nemzetiség találkozókat rendszeresen közösen rendezünk, és kölcsönösen segítjük a határon túl élő nemzetiségeink oktatási és pedagógiai munkáját.
(17.00)
A megállapodás lehetőséget nyújt tanulók és tanárok cseréjére, információs anyagok és taneszközök biztosítására, tapasztalatcserék szervezésére, anyanyelvi, népművészeti és egyéb szakmai, gyermektáborok megrendezésére az anyanyelv ismeretének elmélyítése céljából, és nem utolsósorban lehetőséget ad a tankönyvellátás biztosítására. Itt kell hangsúlyoznom, hogy az együttműködésünk során számtalan esetben felmerült anyagi, finanszírozási problémákkal kapcsolatban nem mindig találkoztunk a kormányzat részéről megértéssel, hiszen az általam eddig felsoroltak szervesen kapcsolódnak a két ország együttműködésének további intenzív fejlődéséhez. A politikai kapcsolatok ugyanis eddig is szépen alakultak mind az államfők, mind a kormányfők és a miniszterek találkozója által. Ezen a téren, úgy vélem, a legjobb úton járunk.
Meggyőződésem, hogy a gazdasági lehetőségekben óriási tartalékok vannak, és Szlovénia nagyfokú érdeklődést tanúsít a rendszerváltást követő gazdasági átalakulás kapcsán szerzett tapasztalatok iránt. Már eddig is megfogalmazódott a különböző szintű találkozókon, hogy gazdaságainknak számos olyan területe van, ahol az együttműködés kölcsönös előnyt nyújt mindkét ország számára. Említhetem például a tengeri kijáratot számunkra, vagy éppen fordítva, a termőföld szűkében lévő Szlovéniának a mezőgazdasági termelés lehetőségeinek biztosítását. S ehhez mindjárt szorosan kapcsolódik a két ország közötti közlekedési hálózat kiépítése. Szlovénia és hazánk között jelenleg nincs vasúti összeköttetés, és csak nagyon hosszú egyeztetés után tűnik úgy, hogy zöld utat kapott a két országot összekötő tranzitvonal megépítése, mely egyszersmind az őrségi vasút újjáéledését is jelentheti.
Itt szeretném jelezni, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezáltal Magyarország Koper tengeri kikötővel közvetlen összeköttetést teremthet. Tervek vannak a két fővárost összekötő autópálya megépítésére, mely a közép-európai kezdeményezések keretében is prioritást élvez, mert része a Trieszt—Budapest—Kijev autópályának. Jelenleg még lassítja a forgalmat a határátkelőhelyek alacsony száma; és csak érdekességként jegyzem meg, hogy Szlovéniának Olaszországgal és Ausztriával több tucat határátlépőhelye van. A jövőben szerintem mindenképpen növelni kell az átkelőhelyek számát nekünk is, ellentétben egyes tárcák véleményével.
Összegezve, tisztelt hölgyeim és uraim: a két ország jelenlegi kapcsolatát a magam részéről a legjobbnak tartom a térségünkben, és úgy gondolom, hogy az elmondottak alapján kérhetem az igen tisztelt Házat, hogy az igen gomb megnyomásával támogassuk ezen alapszerződést, adjunk újabb esélyt a kapcsolatok további fejlődésének és egyre intenzívebbé válásának. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit