TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Én is igyekszem rövid lenni. Annyit jegyeznék meg itt elöljáróban, hogy most, hogy megnyílt a részletes vita, igen nagy figyelemmel néztem meg a kapcsolódó módosító indítványokat.
Ismét az az érzésem támadt, hogy a Kormány úgynevezett strómanokon keresztül újabb és újabb módosító indítványokat igyekszik benyújtani, ugyanúgy, mint ahogy ezt már tette más törvényeknél, mondjuk a lakástörvénynél, amikor az utolsó pillanatban átíródott az egész jogszabály.
Hogy ezek majd milyenek lesznek, és milyen fogadtatásban részesülnek a bizottsági üléseken, majd ott fog tulajdonképpen kiderülni a Kormány megnyilatkozásaiból, hogy melyek ezek a módosító indítványok. Akinek ez nem inge, természetesen az ne vegye magára.
S amiért én tulajdonképpen szót kértem, az a 14358-as szám alatt előterjesztett kapcsolódó módosító indítvány. Ezt Komor Sándor, az MDF képviselője, a költségvetési bizottság alelnöke terjesztette elő, és ebben a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényt kívánja módosítani.
Erről a következő megjegyzéseim vannak: az egyik az, hogy maga a kapcsolódó indítvány nem tudom, hogy hová kapcsolódik, mert ilyen, ezzel kapcsolatban semmiféle módosító indítvány nem volt, úgyhogy először is a Házszabályt sérti.
A másik az, hogy a jogalkotásról szóló törvény 40. § (1) bekezdése szerint az előterjesztő egy indoklást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági és szakmai követelményeket, amelyek az új szabályozást szükségessé teszik. Ez a kapcsolódó módosító indítvány, amely mondom, már nem kapcsolódik sehová, mégcsak indoklást sem tartalmaz, úgyhogy azt sem tudom, hogy tulajdonképpen miért terjesztette elő.
A másik, amit megjegyeznék, hogy az adózás rendjéről szóló törvényt kívánja itt közben módosítani, ami a következő napirend, de ugyanebben a kapcsolódó módosító indítványban. Tehát ezek az alaki problémák, ami miatt nemigen támogatható, de remélem, ez a bizottsági üléseken majd ki fog derülni.
A tartalmi részével kapcsolatban pedig egyetlenegy megjegyzést szeretnék tenni, én nem hiszem, hogy a képviselőtársam bármiféle felmérést végzett volna — vagy nem is tudom, honnan vette ezeket az adatokat —, nekem viszont vannak ezzel kapcsolatban adataim. 1992-ben 850 játékteremben 4200 automatát üzemeltettek, és a forgalmuk 1 milliárd 67 millió forint volt. Amennyiben ezt lebontom 12 hónapra, ez azt jelenti, hogy egy-egy játékgépnek 21000 forint bevétele, tehát bruttó forgalma volt, ez nem az adója.
Képviselőtársam havonta 25000 forint adót akar kivetni azokra a gépekre, amelyeknek az összes bevétele 21000 forint volt. Én úgy gondolom, hogy olyan bölcs lesz ez a Parlament, hogy ilyeneket nem fog megszavazni. Nagyon szépen köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit