CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:

Full text search

CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:
CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke: Igen, Elnök Úr. Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság a három szerződést október 27-én tárgyalta, de szíves engedelmével, elnök úr, egy összefoglaló, nagyon rövid értékelést adnék a három ország alapszerződéséről, és utána a döntést, amelyet egyébként egyenként hozott a külügyi bizottság is, ismertetném.
Nem kívánok hosszan szólni, hiszen miniszter úr ismertette a történelmi előzményeket és az okokat, amelyek a szerződéskötéshez vezettek a Szovjetunió felbomlását követően. Én csupán arra az egy dologra szeretném a figyelmet felhívni, amit miniszter úr is említett, hogy egy történelmi sorsközösség van ezen népek között, amelyek a Baltikumban élnek és Magyarország között. Ez a történelmi sorsközösség tovább folytatódik majd az egyesülő Európában, hiszen olyan tendenciákat fedezhetünk fel, hogy a kis országok, kis népek együttműködésének és kooperációjának nagyon nagy jelentősége van, és úgy gondolom, hogy ilyen szempontból is külön alá kell húzni ezen alapszerződések fontosságát, amelyek tulajdonképpen keretszerződések, amelyeket majd ezután kell tartalommal kitölteni. De hiszen éppen Észtország esetében miniszter úr is említette, hogy milyen tartalmi kitöltések kezdődtek meg a kulturális együttműködés területén.
Szeretném elmondani azt, hogy a külügyi bizottság úgy értékeli, hogy bár mind a három ország tekintetében nagyon kicsi a kereskedelmi együttműködés volumene, de mégis nagyon jelentősnek tartunk minden ilyen együttműködést és minden előrelépést a kereskedelmi vagy gazdasági együttműködés területén, még akkor is, hogyha földrajzilag távolabb eső országokról van szó. Így a külügyi bizottság valamennyi balti ország tekintetében Magyarország, a Magyar Köztársaság érdekeinek megfelelőnek tartja ezen szerződések megkötését, ezt követően pedig szorgalmazni fogja ezen keretszerződés megfelelő tartalommal való kitöltését.
A külügyi bizottság — és ezért nem is kérnék szót a további tárgyalások során, ha elnök úr ezt megengedi — valamennyi szerződést egyhangúlag elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit