RUDICS RÓBERT (MDF)

Full text search

RUDICS RÓBERT (MDF)
RUDICS RÓBERT (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár a Kormány még nem nyújtotta be az 1994. évi költségvetés kiegészítéséről szóló javaslatát, Tarnóczky Attila képviselőtársammal meg vagyunk győződve arról, hogy a közalkalmazotti bértáblázat 1994. január 1-jével bevezetésre kerül.
Amikor megalkottuk a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, akkor úgy gondoltuk, hogy egy ilyen egységes táblázat és egységes tarifarendszer elégedett közalkalmazottakat fog majd eredményezni, azonban az élet nem igazolta akkori döntésünket — vagy a kormánypárti többség akkori döntését —, mint ahogy ezt képviselőtársam a napirendre tűzésnél is elmondta.
Helyenként tanácstalanság, helyenként pedig a besorolásoknál — főleg az F) kategóriába történő besorolásoknál — elképesztő tarkaság uralkodik. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy változtatni, módosítani kell a törvényen.
Ha egy személy vagy egy szervezet egy rossz döntést hoz, akkor két dolgot tehet: vagy köti magát a meghozott döntéshez, vagy pedig belátja, hogy hibázott, és módosítást javasol.
Mi úgy gondoljuk, hogy ez a módosítás mindenképpen indokolt. Hogy kerül a csizma az asztalra, miért két képviselő nyújtotta be ezt a törvénymódosító javaslatot?
Tudomásunk volt arról, hogy a Kormány a törvényjavaslat átfogó, illetve a törvény átfogó módosítására készül, azonban azt is észleltük, hogy vészesen szalad az idő, és a tárca, valamint az érdekegyeztetési folyamat a döntést meglehetősen lelassítja, viszont vészesen közeledik a december 31-i határidő.
Éppen ezért nagyon gyorsan megalkottuk ezt a javaslatot és benyújtottuk az Országgyűlésnek, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem állunk készen bármely szervezet véleményének meghallgatására vagy az érdekegyeztetésre.
A törvényjavaslatban javasoljuk az Országgyűlésnek a közép-közalkalmazotti osztály kettéválasztását egy B1 és B2 osztályra, megkülönböztetve ezáltal a szakmunkás, illetve az érettségizett közalkalmazottakat.
Javasoljuk továbbá, hogyha valaki az előírtnál magasabb, de a munkája végzéséhez szükséges végzettséggel rendelkezik, akkor a végzettsége alapján kerüljön besorolásra, illetve ha nem rendelkezik a szükséges végzettséggel, akkor ennek a szükséges végzettségnek a megszerzéséig alacsonyabb kategóriába kerüljön.
Úgy gondoljuk, hogy leginkább az F) kategóriába való besorolás okozta a legtöbb problémát. Itt elkerülhetetlennek tartjuk az ún. posztgraduális képzések, illetve végzettségek miniszteri rendeletben történő felsorolását, hogy mely végzettségek tekinthetők az F) kategóriába való besorolásnál figyelembe veendőnek, illetve figyelmen kívül hagyandónak.
Javasoljuk azt is, hogy a különböző osztályok közti átsorolásra a tárgyév első napján kerüljön sor. Ugyancsak módosítani kívánjuk a 13. havi illetményfizetés szabályait, mégpedig arra teszünk javaslatot, hogy akkor kerüljön a 13. havi illetmény kifizetésre, amikor már tudható az, hogy a közalkalmazott mennyi időt töltött közalkalmazotti jogviszonyban.
Ezenkívül még javaslatot teszünk arra is, hogy a törvény hatálybalépése előtti időszakban munkaviszonyban töltött időt teljes egészében ismerjük el közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek.
Mint említettem már, tudunk arról, hogy egy átfogó módosító javaslat készül, azonban mégis arra szeretnénk kérni képviselőtársainkat, hogy az idő szorítása miatt jelen pillanatban módosító javaslataikat csak az általunk benyújtott törvényjavaslathoz terjesszék be, mint ahogy azt a futárpostában önökhöz eljuttatott levelünkben is kértük. Indokaink erre pedig a következők:
Október végét írjuk, ha a jövő héten lezárásra is kerül az általános vita, utána még részletes vitára, illetve szavazásra kell sort keríteni, tehát várhatóan minimum egy hónap az, amíg ezt a törvényt meg tudjuk alkotni. És a hátralévő egy hónapban el kell készíteni a szakminisztereknek azokat a rendeleteket, amelyek részletesen szabályozzák ezeket a kategóriabesorolási szabályokat, valamint december 31-éig el kell végezni az esetlegesen szükséges átsorolásokat.
Éppen ezért sürget az idő, azt kérem képviselőtársaimtól, hogy lehetőség szerint úgy készítsék el a módosító javaslataikat, hogy azok a jövő heti tervezett általános vita lezárása előtt benyújtásra kerüljenek, mert ellenkező esetben — ha az időből kifutunk — a törvényjavaslat nem érheti el célját, hiszen 1994. január 1-je után, a bértáblázat életbelépése után ezeket a módosító javaslatokat már nem lehet végrehajtani.
Az ezen túlterjeszkedő javaslataikat kérjük, majd akkor nyújtsák be, amikor a Kormány beterjeszti a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény átfogó módosításáról rendelkező törvényjavaslatát.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatot, és tegyék lehetővé, hogy a lehető legrövidebb időn belül elfogadásra kerüljön. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit