GÁL ZOLTÁN, DR. a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője:

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője:
GÁL ZOLTÁN, DR. a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője: Tisztelt Országgyűlés! Wachsler Tamásnak arra a megjegyzésére szeretnék reagálni, amikor is azt mondotta, hogy a Szocialista Párt valahogy úgy volt ezzel a hatpárti módosító indítvánnyal, mint Mária Terézia Lengyelország felosztásával: sírt, de aláírta.
Ennek kapcsán nekem két dolog jut eszembe, és szabad legyen ezt elmondani. Az egyik az, hogy úgy tűnik, manapság politikusoknak — ha kell, ha nem — Lengyelország jut eszükbe. Ebben talán van valami pszichés zavar, hiszen tudjuk, hogy Für Lajos honvédelmi miniszter, bár lehet, hogy foglalkozási ártalomként, már egyenesen Varsó elestéről beszélt, amikor is egy szabad választás eredményét kommentálta. De ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg.
A másik dolog, ami eszembe jutott Wachsler Tamás hozzászólása kapcsán, nevezetesen, hogy mi volt a FIDESZ magatartása ebben a hatpárti tárgyalásban, Leninnek A szociáldemokrácia két taktikája című írása jutott eszembe. (Közbeszólások: Ez se véletlen! — Mindenki a forráshoz nyúl vissza! — Zaj, derültség.) Ez se véletlen, bizony. Tudniillik abban beszélt Lenin arról, hogy lehet így is csinálni, meg támogassuk is, meg ne is a kormányt. És a FIDESZ, azt hiszem, a tárgyalások során világosan ezt a magatartást tanúsította.
Mi valóban konstruktív javaslatokat tettünk a vitában, és örülünk annak, hogy jó néhány kérdésben a Kormány osztotta az álláspontunkat.
(16.10)
Én úgy gondolom, hogy ez egy tisztességesebb és korrektebb álláspont, semmint ezt a két taktikát folytatni, és az is természetes, hogy a benyújtott hatpárti módosító javaslat nem minden elemével értünk egyet teljes mértékben. Ezért is javasoltuk, hogy ne vegyük ezt annyira készpénznek, amely semmiképpen nem változtatható, és ezért is szorgalmazzuk azt, hogy ezt a honvédelmi törvényt az Országgyűlés nagyon kemény politikai és szakmai viták után olyan szöveggel próbálja elfogadni, amely igenis hosszú távra szól, mert azt hiszem, ha a NATO-tagság egyszer időszerűvé válik, akkor valóban úgyis módosítani kell, de azt mindnyájan tudjuk, hogy egy jó darabig még ez a honvédelmi törvény fogja a magyar honvédelem dolgát szabályozni, és ezért ez igenis megér egy misét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit