GAÁL GYULA, a számvevőszéki bizottság elnöke:

Full text search

GAÁL GYULA, a számvevőszéki bizottság elnöke:
GAÁL GYULA, a számvevőszéki bizottság elnöke: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A számvevőszéki bizottság által benyújtott törvényjavaslat a Számvevőszék munkatársainak besorolására és illetményére vonatkozó szabályokat állapít meg, figyelemmel a munkatársakra vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabályokra. Azért választottuk azt a megoldást, hogy önálló indítványt nyújtunk be, mert az általunk szabályozni kívánt kérdésben a hatályos szám- vevőszéki törvény nem állapít meg részletes szabályokat, ugyanakkor a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szabályai nem vonatkoztathatók egyértelműen a Számvevőszék munkatársainak helyzetére. Ezért indokoltnak tűnt, hogy a hosszabb ideje nem tárgyalt számvevőszéki törvény bevárása nélkül ezt a kérdést — amely sürgős rendezést kíván — külön törvényben szabályozzuk, illetve külön törvénymódosítást kezdeményezzünk.
Azt gondolom, nem fontos képviselőtársaimnak bizonygatnom azt, hogy a Számvevőszék az elmúlt években, a megalakulása óta eltelt három évben a demokratikus közélet egyik legfontosabb intézményévé vált, s ezt többek között az a közel 200 jelentés is hűen tükrözi, amelyet ez alatt az idő alatt a Számvevőszék benyújtott a közpénzek felhasználásának, az állami vagyonnal való gazdálkodásnak az ellenőrzési tapasztalatairól. Ugyanakkor ezt jelzik azok a várakozások is, amelyeket különböző szervek, intézmények, szerveződések, magánemberek fűznek a Számvevőszék tevékenységéhez, különböző oldalakról kezdeményezve újabb és újabb számvevőszéki vizsgálatokat.
Azt gondolom azonban, ahhoz, hogy a Számvevőszék meg tudjon felelni ennek a közbizalomnak és azoknak az elvárásoknak, amelyek minden oldalról felé irányulnak, mindenképpen szükség van arra, hogy a Számvevőszék munkatársainak felelős munkáját pontosan törvényekben szabályozzuk, és azt megfelelő elismerésben részesítsük, hiszen a Számvevőszék munkatársai sem nélkülözhetik azt a tevékenységükhöz fűződő biztonságot és garanciákat, amelyek minden köztisztviselőt és közalkalmazottat megilletnek.
Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot a hozzá benyújtott módosító indítványokkal együtt mielőbb fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit