VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy rendkívül rövid törvényjavaslatról van szó, amely három paragrafusból áll. Nem is kívánom hosszabban igénybe venni az idejüket, csak néhány megjegyzést tennék a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Valóban mi is egyetértünk azzal, hogy ez a törvényjavaslat szükséges, és azoknak a speciális közigazgatási szervből fakadó hiányosságoknak — amelyeket más eddigi törvény nem tisztázott — a tisztázására szükség van, hiszen az Állami Számvevőszék egy igen szigorú kötöttségek között gazdálkodó, működő szerv, és az eddigi törvények, sajnos, ezeket a hiányosságokat nem pótolták. Tehát magát a törvényjavaslatot a FIDESZ frakciója támogatja, ahhoz érdemben nem is kívánok semmit tenni.
Ami miatt mégis szót kértem, az az a restancia, amelyet az Országgyűlés az elmúlt három év során az Állami Számvevőszékkel kapcsolatban elfelejtett elvégezni. Miről van szó?
A jelenleg hatályos állami számvevőszéki törvény — ami az 1989-es XXXVIII. törvényből következik — magán viselte annak az átmeneti időszaknak minden fogyatékosságát vagy hiányát, ami az akkor kialakult helyzetet jellemezte.
Számos fogyatékossága van ennek a törvénynek. Például több rendelkezése nincs összhangban a jelenleg hatályos Alkotmánnyal, következetlenül szabályozza a szervezet jogállását és így tovább, sorolhatnám még. Tehát mindenképpen szükséges volt e törvény mielőbbi módosítása.
Több mint két évvel ezelőtt létre is jött egy ideiglenes állami számvevőszéki bizottság, amely az ÁSZ feladatait és működését volt hivatva felülvizsgálni. Ebben az ideiglenes bizottságban minden párt képviseltette magát, és létrejött egy olyan törvényjavaslat, amelyet teljes konszenzus övezett, hiszen végül is itt egy kétharmados törvényről van szó.
A törvényjavaslat benyújtására 1991 nyarán került sor, ha jól emlékszem. E törvényjavaslat tárgyalását az Országgyűlés el is kezdte, az általános vitát — ha jól emlékszem — le is zárta, és a részletes vita során napolta el. Az a konszenzus ugyanis, ami akkor kialakult ebben az ideiglenes bizottságban, megbomlott, és így végül is nem került sor a törvényjavaslat elfogadására, magának a törvénynek a módosítására.
Tehát csak arra kívánom felhívni a figyelmet ebben a rövid hozzászólásomban, hogy ez a restancia még itt van a nyakunkon, nem volna hasznos, ha az új Parlamentre, a majdani új Országgyűlésre hagynánk ezt a munkát. Jó lenne, ha ezt még a hátralévő időben valamikor az Országgyűlés ismételten napirendjére venné, és tárgyalni tudná. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)
(16.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit