CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Őszintén örülök, hogy a minisztérium és a Kormány ezúttal tekintettel volt a gyakorlati szakemberekre, tekintettel volt az érdek-képviseleti szervek véleményére, és tekintettel volt azokra az aggodalmakra, amelyek megfogalmazódtak az egészségügyi finanszírozási reform júliusi bevezetésével kapcsolatban.
(18.10)
Annál is inkább fontos ez a haladék az egészségügyi intézmények számára, hiszen mi - ellenzéki képviselők - hiába fogalmaztunk meg a társadalombiztosítás költségvetési vitájában tavaly decemberben hasonló aggodalmakat, akkor nem sikerült módosító indítványunkkal ilyen irányban befolyásolni a törvényalkotást.
Örömünk még nagyobb volna, hogyha nemcsak a leírtak kerültek volna elénk, hanem beterjesztette volna a Kormány javaslatát annak a rendkívül fontos kérdésnek a megoldására, hogy miből is finanszírozzuk az egészségügyi dolgozók 13. havi illetményét, amit az egészségügyi intézmények - jogszabályellenesen - 1993 januárjában előlegként kaptak meg a társadalombiztosítástól. A vita négy hónap óta tart. A szükséges forrást nem sikerült feltárni. Az azonban bebizonyosodott, hogy az egészségügyi intézmények jelentős része nem lesz képes visszafizetni ezt az előleget. Úgy gondolom, hogy itt lett volna az ideje, hogy ez a kérdés is a törvénymódosítás során megoldódjék.
Az örömünk azonban akkor lenne a legteljesebb, hogyha a Kormány egy harmadik javaslatot is benyújtott volna a törvény módosításához - éspedig a vagyonátadásra tett volna javaslatot. Örülnénk, hogyha más, egyéb vagyonátadáshoz hasonló szorgalommal és buzgalommal megkeresnék a társadalombiztosítási vagyonátadás módját is. Azt gondolom, itt lenne az ideje, hiszen az Országgyűlés 300 milliárdnyi vagyon átadásáról döntött egy évvel ezelőtt, és mind a mai napig egy fillér sem került át a társadalombiztosításhoz. Ezért nem látom igazán esélyét annak, hogy a kedvező előrejelzések ellenére is meglesz a fedezete annak a nyugdíjemelésnek, amelyik tulajdonképpen törvénybe foglaltatott, és amelyiknek a fedezetét ez év augusztusában minden körülmények között meg kellene találnunk.
Azt hiszem, hogy ezeket a kérdéseket meg kellett volna most, a törvénymódosítás során beszélnünk, és remélem, hogy módosító javaslatokkal ez a törvényjavaslat még kiegészül, és nemcsak a halasztásról, hanem ezekről a fontos kérdésekről is lesz alkalmunk dönteni a törvényjavaslat vitája és döntése során. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit