GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány 1992. július 25-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a marhalevél kiváltásáról, kezeléséről szóló előterjesztést és kormányrendelet-tervezetet. A kettős funkciójú, a tulajdonjogot igazoló és az állategészségügyi, járványvédelmi szerepet betöltő marhalevél ismételt bevezetésének szükségességét nem kívánom hosszasan indokolni.
Úgy gondolom, elégséges csak utalnom a közelmúltban Békés megyében történt sertéspestis-fertőzésre, és az emiatt kialakult járványveszélyre, továbbá a biztonságos állatforgalom megteremtése iránti hazai és külföldi igényekre.
A marhalevél kezelésének feladatát, a helyben rendelkezésre álló információ és az állattartók érdekeinek védelme miatt, a települési önkormányzatok jegyzőihez célszerű telepíteni. A többletfeladattal járó költségeket pedig a marhalevél-kezelésből befolyó díjnak az önkormányzatok részére való átengedésével lehet fedezni.
A beterjesztett törvényjavaslat célja a marhalevéllel kapcsolatos díjfizetési kötelezettség rendezése, amely az állategészségügyről szóló 1981. évi 3. törvényerejű rendelet kiegészítésével törvényi szinten rendelkezik arról, hogy az állattartó díjfizetés ellenében köteles marhalevelet váltani, kimondja, hogy az ebből származó bevétel a települési önkormányzatokat illeti meg, és rendelkezik a díj befizetésének módjáról.
(18.30)
A törvény felhatalmazása alapján a marhalevél kiváltásának, kezelésének részletes szabályait kormányrendelet, a fizetendő díjak konkrét mértékét miniszteri rendelet állapítaná meg.
Tisztelt Országgyűlés! A marhalevélnek a járvényvédelmet elősegítő funkciójára figyelemmel, annak mielőbbi bevezetése érdekében kérem a törvényjavaslat támogatását. Egy nagyon régi adósságot törlesztünk a cél érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit