HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP)

Full text search

HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP)
HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Most egy olyan törvényjavaslat került elénk, amelynek eredete 262 évre nyúlik vissza: 1731. november 23-án, az akkor sújtó keleti marhavészjárvány miatt úgy döntött a helytartótanács, hogy az osztrák főhercegségben már egy évvel hamarabb alkalmazott Viehordnung - marhákról szóló rendelkezés - előírásait Magyarországon is kötelező jelleggel kell alkalmazni. A rendelkezés a járványos állatbetegségek elleni első átfogó védekezést jelentette, magában foglalva a bejelentési kötelezettséget, a beteg vagy betegségre gyanús állat elkülönítését, községi zárlat elrendelését, levágási tilalmat, kötelező gyógykezelést, fertőtlenítést és azt, hogy a vám- és harmincadhelyeken a hajtott, szállított szarvasmarhák származására vonatkozó, hiteles személyek által kiállított igazolványt kell bemutatni.
1758-ban a helytartótanács - miközben a rendelkezést kiterjesztette minden honi szarvasmarhára - elrendelte az illetékek eltörlését, hogy ez se gátolja az igazolványok kiváltását, a betegség bejelentését.
Mária Terézia 1761. évi rendelete már nem csak az egyedi mentességet, de a származási hely vészmentességének igazolását is előírta - felesküdött személyek által.
1795-ben ezen előírásokat kiterjesztették a határainkon túlra szállított sertésekre és juhokra is.
Az 1888. évi VII. törvény erősítette meg ló, szarvasmarha, juh, kecske és sertés szállításakor vagy azok tulajdonjogi átruházásakor a marhalevélkényszert, és azt is előírta, hogy az állatszállítmányok az állat-egészségügyi szemle teljesítése végett szakértő állatorvos által megvizsgálandók. Ez a rendelkezés lényegében 1976. december 31-éig volt érvényben, mikoris azt egy - tartalmában megváltoztatott, a járvány elleni védekezés és a tulajdonjog szempontjából semmit érő - állatkísérő lapra változtatták a MÉM akkori vezetői, figyelmen kívül hagyva az évszázados tapasztalatokat, a nemzetközi helyzetet, és - a folyamat betetőzéséül - 1982. január 1-jével az állatkísérő lapot is megszüntették, átadva a helyet e téren a máig tartó, időnként anarchikus állapotnak.
Az állatforgalom mellett még egy rendkívül fontos tény indokolja a marhalevél bevezetését, nevezetesen a hús - mint legjelentősebb állati eredetű termék - előállítása és forgalmazása.
Írásos nyomai a magyar történelemben a XI. században lelhetők fel először; tárgyi bizonyítékai - mészáros céhek, húslátók, bélyegzőmesterek bélyegzői, melyekkel már a vágás előtti vizsgálatokat is igazolták - Nagy Lajos királyunk korából valók, és alapjaiban még ma is ezt a technikát - a vágás előtti és utáni vizsgálatot - alkalmazzuk. - illetve alkalmaznánk, ha egy valamiféle újító javaslatból fakadóan ezelőtt 16 évvel ez a sok évszázados tapasztalatra épülő intézmény meg nem szűnik, és nem idéz fel a kalandozások - vagy inkább kóborlások - korára emlékeztető állapotokat.
De mit is tükröz az előttünk lévő 8257-es számú törvényjavaslat? Azt kell mondanom, többé-kevésbé hűen tükrözi az 1976-ban megszűnt állapotot. Ezzel egyrészt azt kívánom kifejezni, hogy lényegében nem rosszabb, mint ami volt, másrészt azt kívánom kifejezni: nem 1993-at tükrözi.
Ezután hadd szóljak az elnevezésről. Tudni kell, hogy az azzal foglalkozók körében talán éppen a marhalevél szó volt a legkevésbé használatos, leginkább passzusnak, járlatlevélnek titulálták. Tudom, volt több kezdeményezés is a járlatlevél elnevezésre, de ebben az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium igencsak a sarkára állt, a végsőkig védelmezve a marhalevél elnevezést. Magyarázatként azzal szolgált: a marha szó kincset, vagyont is jelent, s ezért ebben az értelemben kell az elnevezést megtartani. Mint rövid történeti visszatekintésemben utaltam rá, az elnevezés az osztrák főhercegség "Viehordnung"-jának szolgai fordítása, s az akkori viszonyok között hosszú ideig csak a szarvasmarhákra érvényesen jelent meg a rendelet, a többi állatfaj hasonló ellenőrzése jókora késéssel következett be.
A marhalevél elnevezést etimológiailag a "kisztihand-kezitcsókolom"-hoz hasonlítanám, s talán hasonlóan is állunk vele: szabadulnánk tőle - de hogyan?
Magam az FM a marhák rendjét védő álláspontjával szemben a szélesebb körű tartalommal rendelkező "járlatlevél" elnevezést javaslom törvényre emelni.
Gondom van az egész kérdés tulajdonosi megközelítésével is. Igenis, ki kell mondanunk: ez alapvetően állat-egészségügyi indíttatású szakmai kérdés. A tulajdonviszonyok tisztázása e szempontból nem önmagáért a tulajdonosért, hanem a járványügyi kérdések tisztázásáért, nyomon követhetőségéért fontos. Ezt azért kell hangsúlyoznom, mert tisztán kell látni: ha akár a tulajdonosok személyiségi jogaira, adóügyekre vagy bármi egyébre való hivatkozással is csorbát szenved a tulajdonos megnevezése, az magát a célt kérdőjelezi meg. A tulajdonosról, tulajdonviszonyokról tehát e tekintetben a szakmai kérdésnek alárendelten és szükségszerűen beszélünk azért, hogy megállapítható legyen, egy beteg állat honnan került elő, milyen útvonalon terjeszthetett fertőzést, vagy megállapítható legyen: fertőzött, ártalmas hús honnan került elő.
Gondom van azzal is, hogy a törvényjavaslatban még mindig valamiféle "kisüzem-nagyüzem" szemlélet is érvényesül. Mi ma a kisüzem - mi ma a nagyüzem? Ezer hektár ötven birkával: üzemszerűen működő gazdaság? Vagy ötszáz juh, néhány hektár bérelt legelővel: kistermelő? Megint nem a történés alanyát, hanem a tulajdonviszonyát nézzük - ettől pedig most már végképp meg kell szabadulnunk, s ha például a juhokra írunk elő valamit, akkor nem a tulajdonosok szempontjai szerint kell ezt megtegyük.
Gondom van azokkal a biztosítékokkal, amelyeket a rendelet a tulajdonigazoláshoz kér - jobban mondva: nem kér. Igen gyenge pontja a tervezetnek, hogy a potenciális csalókat védi. Ezzel kapcsolatban hivatkozom a tervezet 7. § 1/a) pontjára, illetve a 13. § (3) bekezdésére.
Amikor azt mondom, nem 1993-at mutat a tervezet, akkor a már fellelhető modern technika bekapcsolása mellett hiányolom a járlatlevél potenciális lehetőségének kihasználatlanságát - gondolva itt a járványvédelmi megfontolások mögött mindig szorosan ott következő, sok szempontból a járványügytől el nem választható élelmiszer-higiéniai elemek beépítésére.
Jogos a kérdés: mi a konkrét javaslatom a kritikai megjegyzéseim feloldására? Válaszom az, hogy ezen kérdések komplex megoldásához elengedhetetlen egy új, modern szemléletű állat-egészségügyi törvény. Ennek részletesebb taglalása túlterjedne az e törvényjavaslat adta kereteken. Kétségtelen, a ma meglévő jogszabályi környezethez ez a javaslat szervesen illeszkedik.
(18.50)
Ezért a fentiek figyelembevételével - az elnevezés megváltoztatására tett javaslatom fenntartásával, s néhány kisebb, a tulajdonjogot érintő, a csalási lehetőséget kizáró, illetve megnehezítő módosítással - a törvényjavaslat elfogadását, mint a jelenlegi állapothoz képest mindenképpen nagy előrelépést, javasolom.
Ezzel legalább nemzetközi partnereinknek is a kétségtelen országon belüli hasznosságán túlmenően fel tudnánk valamit mutatni azzal, hogy a végső megoldást egy új szemléletű állat-egészségügyi törvény benyújtásában és azzal való harmonizációban látom.
Jelen viszonyaink között az 1976-ban elkövetett több mint ballépést igencsak ideje korrigálnunk. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit