VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:
VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság megtárgyalta a miniszter úr által már említett törvényjavaslatot, és 11 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül általános vitára alkalmasnak ítélte.
Úgy ítélte meg a bizottság, hogy a beterjesztett törvényjavaslat már egy több, mint két és fél évszázados jogintézményt kíván újra életre hívni, oly módon, hogy egyrészt megőrzi annak a gyakorlatnak a próbáját, amely már komoly tradíciót kiállt, másrészt szervesen illeszkedik a kialakult modern közigazgatási struktúrához és annak a működését szolgáló eljárási szabályokhoz. Nem utolsósorban figyelemmel van az EG tagállamainak hasonló szabályozására is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Közismert, hogy a mezőgazdaság kollektivizálásával az állattenyésztést, a tartást és a forgalmazást hatékonyan és eredményesen védő jogintézményt fokozatosan elsorvasztották, illetőleg megszüntették. A marhalevél 1731-től 1976. december 31-éig igazolta, hogy az állat egészséges, egészséges környezetből származik, a tulajdonjogot, valamint annak változását, és regisztrálta az állat helyváltoztatását is.
Az 1977. január 1-jétől a marhalevél helyébe lépő tiszavirág-életű állatkísérő lap a tulajdonjog-változást már nem tartalmazta, más községbe való szállítás esetén pedig mindig új állatkísérő lapot kellett kérni, ami a járványtani nyomozást szinte lehetetlenné tette.
A tudatosan megszüntetésre irányuló szándék végeredményeként még ezen túlmenően '82. január 1-jén az állatkísérő lap intézményét az egyszerűsítés és korszerűsítés - jelen esetében hamis - jelszava alatt is megszüntették.
Képviselőtársaim! Az állattenyésztésben, -tartásban és -forgalmazásban az intézkedéssorozat hatására szinte lehetetlenné vált a járványos állatbetegségek megelőzése és leküzdése, a jogosulatlan állatkereskedelmet folytató személyek felderítése, a vevők szavatossági jogainak érvényesítése, az állatforgalom ellenőrzése, az állategészség-ügyi mentesítési munkák sikere is.
Képviselőtársaim! A vázlatosan felsorolt negatív hatások eredményeként szinte a megszüntetésének a pillanatától kezdve követelték az állattenyésztéssel, a forgalmazással, a tartással és nem utolsósorban az állatok gyógyításával foglalkozó társadalmi csoportok a marhalevél jogintézményének ismételt bevezetését.
A hazánkban végbemenő gazdasági-társadalmi változások, és azokon belül az állatforgalmazás privatizációja csak sürgetőbbé tette a marhalevél életrehívása iránti igényt. Az állattartók és állatforgalmazók az elmúlt években tömegesen követelték a piacgazdaság biztonságos működéséhez szükséges, a tulajdonjogot és az állat egészségügyi állapotát hitelesen igazoló olyan jogintézmény megalkotását, amely biztosítja a tenyésztés, a tartás és forgalmazás optimális feltételeit.
Az egyéni igényeken túl több települési önkormányzati testület is hangot adott annak az igényének, hogy mielőbb kerüljön bevezetésre az illetékességi területén tartott forgalmazott állatok tulajdonjogának és egészségügyi állapotának igazolását szolgáló jogintézmény.
Tették ezt annak tudatában, hogy a marhalevél kiváltásának és kezelésének feladata és hatásköre nyilvánvalóan rájuk fog hárulni. Mindennek ellenére mintegy száz település kérte már eddig - tudomásom szerint - ennek a visszaállítását.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy vélem, a beterjesztett törvényjavaslat egyrészt kielégíti az általam jelzett igényeket, hiányt pótol, másrészt a létrehozandó jogintézmény mindenben megfelel a korszerű és egyszerű közigazgatási elvárásoknak. Ezért javasolta a mezőgazdasági bizottság - mint ahogy már említettem - teljesen egyhangúlag, ellenszavazás és tartózkodás nélkül a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát, és tisztelt képviselőtársaimnak mielőbbi elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit