JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:

Full text search

JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:
JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A történelem folyamán Spanyolország és Magyarország kapcsolatát sok tényező formálta, de leginkább mégis a rokonszenv és az együttműködés készsége jellemezte. Az elmúlt néhány évben a kapcsolatok jelentősen fejlődtek, nemcsak a nemzetközi helyzet változása, a két országban végbement történelmi változások következtében, hanem a gondolkodásban végbement változások következtében is.
Spanyolországgal a hivatalos kontaktusokat kereskedelmi és konzuli képviseletek kölcsönös megnyitásával 1970-ben újítottuk fel. A nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok 1977-ben álltak helyre - vagy jöttek létre, mert korábban csak követ volt: Magyarország utolsó királyi követe Spanyolországban volt.
A Spanyolországban végbement demokratizálódási folyamat, az ország 1986. évi csatlakozása az Európai Közösséghez és különösen a Magyarországot átformáló rendszerváltozás új alapokra helyezte viszonyunkat: ma már a magyar-spanyol kapcsolatok minősége politikai, sőt, kereskedelmi téren is közelít az Európai Közösség vezető tagállamaival kialakított kapcsolatrendszerünkéhez. Ennek legújabb bizonyítéka, hogy kereskedelmi forgalmunk mára elérte a 240 millió amerikai dollárt, illetve hogy spanyol cégek is részt vesznek a magyar infrastruktúra fejlesztésében.
Szerteágazó kapcsolatok kiépítésére törekszünk Spanyolország autonóm tartományaival, így 1992 februárjában főkonzulátust nyitottunk Barcelonában, tehát Katalóniában, és létrehoztuk a tiszteletbeli konzuli hálózatot is.
Az 1992. február 6-án Madridban aláírt barátsági és együttműködési szerződés kidolgozása során azt tartottuk szem előtt, hogy e dokumentum cikkelyei lehetőség szerint egyaránt teremtsenek keretet a magyar társadalom politikai és gazdasági átalakulásának kiteljesítéséhez, valamint az Európai Közösséghez történő integrálódásunkhoz.
E szerződés aláírása logikus folytatása az Európai Közösség több nagy tagállamával - így Olaszországgal, Franciaországgal és Németországgal - kötött államközi szerződések által is jelzett külpolitikai vonalnak, és az egyik legfontosabb lépés annak elérése felé, hogy Spanyolországban is tudatosítsuk: Magyarország tagsága az Európai Közösségben közös európai célokat szolgál, és nem érint hátrányosan semmiféle spanyol érdeket.
A szerződés szövege önök előtt ismert, így csak néhány fontosabb cikkelyre hívnám fel tisztelt figyelmüket.
A 3. cikkelyben a felek kifejezésre juttatják szándékukat, hogy hozzájárulnak a kisebbségek jogainak védelméhez, és ezt emberi jogi és nem csupán állampolgári kérdésként kezelik.
A 9. cikkely megfogalmazását és elfogadását azért tartom fontosnak, mert itt Spanyolország támogatásáról biztosítja hazánkat az Európai Közösségbe történő beilleszkedésünk irányába tett erőfeszítéseinkben.
(16.30)
Jelentősége van a biztonsági klauzulának, az ötödik cikkelynek, amely a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető helyzet kialakulása esetén konzultációkat irányoz elő a felek között.
A magyar-spanyol barátsági és együttműködési szerződést, a Magyarország és az Európai Közösség közötti társulási megállapodással együtt, a spanyol parlament március 24-én, a házelnök úr látogatásának előestéjén megerősítette. Ez fontos, politikai jelentőségű gesztus volt, mert a szerződés törvénybe iktatására még azt megelőzően került sor, hogy a spanyol törvényhozói testületet az előrehozott parlamenti választások miatt feloszlatták.
Tisztelt Képviselőház! A fent kifejtett érvek alapján a magyar-spanyol barátsági és együttműködési szerződést megerősítésre ajánlom a tisztelt Háznak. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit