MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:
MIZSEI BÉLA, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A bíróságokra vonatkozó működési szabályok minden demokratikus berendezkedésű államban a társadalom figyelmének középpontjába kell hogy kerüljenek. A laikus szemlélődő számára maga az igazságszolgáltatási tevékenység a fontos, ez az, amiről az emberek beszélnek. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy a bíró is munkavállaló, akinek a tevékenységét jogszabályok határozzák meg.
A bírákra vonatkozó munkajogi szabályok megalkotásánál messzemenőleg figyelembe kell venni a bírói munka sajátosságait, valamint azt, hogy a szabályok a bírói függetlenség elvét ne sértsék meg. Ebből következik, hogy egyrészt igenis szükség van szabályokra, amelyek a bíró munkaviszonyára és munkavégzésére vonatkoznak, ugyanakkor garanciákra is szükség van, amelyek megakadályozzák, hogy a bírák a munkajogi szabályokon keresztül befolyásolhatókká váljanak. Az Országgyűlés az elmúlt évben a munka világát érintő több fontos törvényt alkotott. Ilyen volt az új Munka Törvénykönyve, valamint a köztisztviselők és közalkalmazottak jogállásáról szóló törvények.
Az említett jogszabályok túlléptek az elmúlt évtizedek során kialakult szocialista munkajogi elveken, és ezek helyett új, a kor követelményeinek megfelelő szabályozórendszert léptettek életbe. Ez önmagában is szükségessé teszi, hogy a bíróságokról szóló 1972. évi IV. törvényt e szabályrendszerekkel összhangba hozzuk, az elavult munkajogi szabályokat megváltoztassuk. Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy a bírák munkaviszonyára vonatkozó rendelkezéseket lehetőleg egy törvényben foglaljuk össze, ezzel ugyanis a szabályrendszer is áttekinthetőbbé válik.
Eddig a bírák munkaviszonyára vonatkozó szabályok úgynevezett kisegítő jogforrása a Munka Törvénykönyve volt. A törvényjavaslat szerint ez megváltozik, és az eltérő szabályozást nem igénylő munkajogi szabályok hátterét ezentúl a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény fogja alkotni. Amiből az is következik, hogy a bíró egy speciális helyzetű és tevékenységű köztisztviselő.
A törvényjavaslatot megtárgyalásra alkalmasnak tartom és elfogadásra javaslom. Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit