CSÉFALVAY GYULA (KDNP)

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP)
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kénytelen vagyok eloszlatni egy bizonyos téves nézetet, éppen amit Kőrösi Imre képviselőtársam említett, hogy községi legelők, községi erdők, közbirtokosságok voltak ezek és jóformán elkallódtak. Ezekből lett állami terület is, de magánterület is van benne.
Ugyanis valamikor a közbirtokosságok magántulajdonok voltak. (Zsiros Géza tapsol.) Akkor, amikor a termelőszövetkezetek szervezése megtörtént, akik beléptek, azoknak a birtokrésze bekerült a termelőszövetkezetébe, és az megmaradt, akik nem léptek be, azokét államosították. Így lett benne állami terület, egy bizonyos része állami, erdészeti vagy az államé az a legelő.
Most, hogy a közbirtokosságokat szeretnénk megszervezni, olyan fonák helyzet van, azért nem tudunk előrejutni, mert ebben a területben állami terület is benne van. Meg kell várnunk, amíg a kárpótlás lezajlik, és ha a kárpótlás útján vissza tudják szerezni a jogos tulajdonukat, akkor újból visszaalakulhat a közbirtokosság, ez lehet legelő vagy erdőbirtokosság.
Éppen ez a fonákság akasztja meg azt, hogy meg tudjon alakulni. Nem találjuk meg a telekkönyvben, illetve a földhivataloknál a megfelelő okmányokat. Már sokat visszahordattam a levéltárakból az én területemen, de még mindig vannak, amelyek hiányoznak. Imitt-amott találtunk névsorokat, birtokadatokat, amely kiindulási alap lehet, de ezt még hitelesen nem tudtuk beazonosítani, mert sok helyen még nincsenek meg az adatok.
Szeretném, hogyha a kormányzat segítene ezen, hogy a földhivatalokat ösztönözné arra, hogy vegyék elő azokat az iratokat, mert lehet, hogy megvannak, csak nem akarják elővenni, lehet, hogy valaki éppen ezt akadályozza is. De mindenképpen indokolt ennek a törvénynek a határidejét kijjebb tolni azért, hogy közben majd előkerülnek a papírok, az okmányok, és akkor hozzá tudnak jutni a kárpótlás során a tulajdonosok, a közbirtokosságok újból megalakulhatnak, és azok a legelők, amelyek valamikor egy település területén voltak - közbirtokossági legelők -, ismét legyenek közbirtokossági legelők, közbirtokossági erdőterületek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit