KŐRÖSI IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (MDF)
KŐRÖSI IMRE, DR. (MDF) Nagyon figyeltem a vitára, ilyen szűk körben van rá lehetőség. Nagyon tisztelem Glattfelder Béla képviselőtársam véleményét, csak az érvelésének egy kicsit a torka véres. Tudniillik egyedül a legelő és a köztulajdon birtoka az egész európai jogfejlődésben - és nem szeretnék ebben a házban jogtörténészkedni - pontosan az állattartásra és hatványozottan Magyarországon így alakult ki. Tudniillik a marha egy fura jószág, azt nagyon nehéz elkülöníteni, hogy ne közös legelőkön próbálja az élelmét megkeresni. Egyébként ez a jogfejlődésünk az évezreden keresztül végigvonult, és ha a t.h-városok földtulajdonjogát és egyebeket nézzük, akkor ez egy nagyon-nagyon jó jogintézmény volt.
Abban, amit Cséfalvay képviselőtársam mondott, ott is van egy kis félreértés. Tudniillik azokat a legelőket, amikre ő gondolt, a földrendezés bevitte az állami tartalékok közé mint állami tartalékterületet, a legeltetési bizottságokat, majd az 1967. évi IV. törvénnyel megváltották, mint állami tartalékterületet, és a magántulajdon jellege eltűnt, ezek voltak az úgynevezett legeltetési bizottságok. Erre még külön, taxatíve kitért az akkori törvényalkotó, hogy ez kvázi kedvezmény a mindenkor elsődleges szövetkezeti tulajdon javára, és aranykoronánként nem 80-szoros szorzattal, hanem 10 forintért kapták meg.
Tehát ismételten mondom, ezt a törvényi helyet teljesen felesleges bolygatni, ez a földterület igenis a közösségi legelők alapja kell legyen.
Egyébként nemcsak a saját bölcsességemből táplálkozom, de valamennyi önkormányzat - ahol ezek a földterületek kvázi eltűntek - hasonló módon gondolkodik, pontosan a saját választói, a saját tulajdonosok érdekében. Tudniillik legeltetést általában közlegelőn szoktak folytatni, és ez az a tulajdonforma, amely egyébként az egész magyar jogtörténeten keresztül kialakult, és nagyon is jól funkcionált. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit