LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági bizottság által beterjesztett javaslat az én olvasatomban a következőt jelenti.
A kárpótlási árveréseknek végső határidőt szab, mégpedig az 1. §-ában tulajdonképpen a szövetkezetek ingyenes használatában lévő állami tulajdonú földekre, 2. §-ában végső határidőt szab a kárpótlási árveréseknél, az állami tulajdonba a kárpótlási igények alapján kijelölt területekre. Nem szab végső határidőt arra a bizonyos 20%-os területre, kárpótlási földalapra, amelyek nincsenek kijelölve, s amelyeknek a kijelöléséről majd még szólok, amelyek még nem kerültek árverésre, és nem szab végső határidőt a szövetkezetek kárpótlásra kiadott földalapjai tekintetében sem.
A mezőgazdasági bizottság javaslata minden lényeges elemében helytálló, kivéve azt a kettőt, amire az előbb hivatkoztam.
Egyetértek azzal, hogy az állam által a szövetkezetek ingyenes és határidő nélküli használatába adott állami tulajdonú termőföldek, amelyeket a kárpótlási árveréseken nem vásároltak meg, az önkormányzatok tulajdonába kerüljenek.
Egyetértek azért, mert az önkormányzatoknak rendkívül nagy szüksége lenne egyre növekvő szociális terheik enyhítésére, és egyetértek azért, mert ez egy kedvezőbb tulajdoni formába kerül: az állami tulajdon helyett önkormányzati tulajdonba.
(18.30)
Megérdemelne, igaz, végre egy alapos elemzést: e nagy privatizációs roham keretében miért értéktelenebbek az állami vagyont képező eszközök, miért kell szabadulni tőlük? Van erre egy-két ötletem, csak azért, hogy felkeltsem az érdeklődésüket, javaslom, hogy tűzze ezt az Országgyűlés a napirendjére. Én azt gondolom, hogy az állami vagyon azért gyanúsabb, azért gyengébb értékű, azért működik kevésbé hatékonyan, mert a Kormányon lévők döntő többségében rosszabbul sáfárkodnak az állami vagyonnal, mint mások, és jelen esetben ezek önök, uraim!
Pártérdekeknek, napi politikai érdekeknek, netalán egyéni érdekeknek, kormányérdekeknek alárendelve gyakorolják ezeket a tulajdonosi jogokat. Ezért jobb, ha ezek a termőföldek önkormányzati tulajdonba kerülnek az önök kezéből.
Egyetértek azzal, hogy törvényben meghatározott határidő vessen véget a kárpótlás károsan elhúzódó folyamatocskájának, és e határidő után a szövetkezetek ingyenes és határidő nélküli művelésében lévő földterületek kerüljenek az önkormányzatok tulajdonába, de ez a határidő valamennyi kárpótlási földalapnál - kivéve azt, amit Zsiros képviselő úr említett, esetleg azokat a 20%-os földalapokat -, tehát az állami gazdaságok tulajdonában lévők, a szövetkezeti tulajdonban lévők és a szövetkezeti kezelésben lévő állami tulajdon esetén is essenek egy időpontra.
Kénytelen vagyok ezt mondani, mert eddig is más elbírálás alá estek az egyes földalapok, a szövetkezeti és az állami kárpótlásra kijelölt földalapok, nemcsak a 20%-nál, hanem más területen is. Az illetékes állami hivatalnokok elszólásai alapján tudjuk, hogy a kárpótlás terheit elsősorban a szövetkezeti földalapokra kívánják terhelni a vételi jog lehető legnagyobb hányadában azért, hogy az állami földek más célokra megmaradjanak.
A törvényjavaslatban írt határidő akkor fogadható el és szükséges számunkra - a mi megítélésünk szerint -, ha az a kárpótlási árverések végső határidejével esik egybe, és nem egy külön határidő, amelynek következtében állami földalapokat lehet kivonni az árverések alól, ezzel megrövidíteni a kárpótlásra jogosultakat, és a törvény szellemétől eltérően megterhelni a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogosítványait. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit