GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Tanácsköztársaság emlékének törvénybe iktatásáról rendelkező, deklaratív jellegű, 1959. évi II. törvény a marxista-leninista történelmi szemléletet valló előző rendszerhez kapcsolódik. E történelemszemlélet szerint az 1919-es Magyar Tanácsköztársaság dicső emléke a magyar nép történelmi múltjának kimagasló forradalmi hagyománya volt.
A valóságos történelmi események alapján azonban a Magyar Tanácsköztársaság totalitárius államnak tekinthető, amely többek között az uralkodó párt monopolszerepét és az osztályharcot vallva a civil társadalmat felszámoló úgynevezett proletárdiktatúrát valósította meg.
Ez az államalakulat a legszorosabb rokonságot az 1917-es októberi oroszországi forradalom után létrejött államberendezkedéssel mutatta, amely államberendezkedés az emberiség számára történelmi kudarc volt.
A Magyar Tanácsköztársaság állama tovább mélyítette azt a súlyos helyzetet, amelybe a magyar nemzet az I. világháború után került. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 2. §-ának (1) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. A Magyar Tanácsköztársaság nem demokratikus úton létrejött, diktatórikus típusú államalakulat volt, amely a teljes szakítást jelentette a történetileg kialakult magyar állam- és jogrendszerrel, és gyökeresen szemben állt az európai demokratikus államberendezkedési elvekkel.
Mindezek alapján a Magyar Tanácsköztársaság emlékének törvénybe iktatásáról rendelkező 1959. évi II. törvényt indokolt hatályon kívül helyezni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit