PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az agrárpiaci rendtartást - mint tudjuk - immár néhány hete törvény szabályozza. Természetesen az agrárpiaci rendtartást a törvény megszavazása vagy életbelépése előtt is szabályozták, vagy szabályozni kellett volna. Természetesen ez a szabályozás nem mindenki megelégedésére történt. Példaként tudnám említeni Békés megyében a sertéspestis által előállott helyzetet, mert a sertéspestis Békés megyében súlyos piaci zavart okozott.
(15.00)
A termelők a sertéseiket korábban sem tudták és talán a mai napig sem tudják megyén kívülre eladni, de zavar támadt a feldolgozás területén is, éppen az export tilalma miatt. A veszteségek ellentételezésére ez idáig csak részben történt intézkedés, s ez az intézkedés is csak és kizárólag a Gyulai Húskombinátot érintette, őt - illetve az ő veszteségét - támogatta az FM-tárca.
Éppen ezért kérdezzük a miniszter urat, miként kívánják pótolni a termelőket ért károkat, ugyanis a Békés megyei felvásárlási árak november óta jó ideig az országos árszint alá estek.
Kérdezzük továbbá, miként képzelik el a megyében működő többi vágóhíd veszteségének a kompenzálását, mert ugyanolyan körülmények között működnek, mint a Gyulai Húskombinát, viszont ez idáig semmilyen támogatásban nem részesülnek.
El szeretném mondani azt, hogy kb. hét-nyolc ilyen kisebb vágóhíd működik a megyében. A hét-nyolc kisebb vágóhíd kb. ugyanannyi félsertést állít elő, mint a Gyulai Húskombinát, azonban azt nem támogatták. Nem érthető, hogy miért tesznek különbséget egy húskombinát és egy kisebb vágóhíd között, nem tudom, hogy hol itt a szektorsemlegesség.
Ezenkívül szeretném azt is elmondani, hogy nem csak Békés megyében, de országos szinten is kezd súlyos helyzet előállni a sertésár és a sertésfelvásárlás területén. Sok helyen akadozik a felvásárlás. A megyében már két-három hónapra tolódott el a felvásárlás. Arról nem is merek említést tenni, hogy két-három hónapig kell a termelőnek várnia, hogy az ellenértéket megkapja a termékéért.
A múlt héten jelent meg egy újságcikk, mely szerint 200000 eladatlan sertés van az országban, ezt nyilatkozta a Hússzövetségnek az elnöke. Nem tudtuk kideríteni képviselőtársammal azt, hogy mennyi importengedély lett kiadva, azt azonban tudjuk az állat-egészségügyi hatóságon keresztül, hogy kb. ilyen nagyságrendben került importsertés-behozatalra sor. Érthetetlen számunkra, hogy ez miért került kiadásra.
Éppen ezért, hogy megelőzzük a '91-ben előállt súlyos sertéshelyzetet, kérdezzük a miniszter urat, hogy hogyan kívánják megakadályozni, hogy a húsbehozatal piaci zavarokat ne okozzon, illetve hogyan kívánják helyreállítani a piaci egyensúlyt. Várom válaszát, miniszter úr. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit