SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kávássy Képviselőtársam! Szeretnék elöljáróban egy-két dolgot a helyére tenni; nevezetesen azt, hogy a Kormány munkaprogramjában nem a földművelésügyi miniszter az első helyű felelőse ennek a törvénytervezetnek, de - mert hozzánk tetszett a kérdést feltenni, ezért egy kicsit a "csapás elvétése" eset áll fenn - ettől függetlenül én, ami szerény tudásomhoz mérten telik, megválaszolom a kérdést.
Tehát a földhitelintézetről tetszett kérdezni. Azt szeretném ezzel kapcsolatosan mondani, hogy a földhitelintézet nem kifejezetten a rövid lejáratú hitelek intézménye. Ellenkezőleg: olyan pénzeszközöket gyűjt be, amelyeket hosszú távon közvetít ki a termelőknek, és biztosítékként használja fel a földtulajdont.
(15.20)
Sajnos azonban meg kell mondani, hogy amíg a földtulajdon meg nem teremtődik Magyarországon - a magánföldtulajdon -, amíg a föld piaci értéke nem alakul ki, addig ennek a törvénynek a meghozatala önmagában nem jelent megoldást. Mindezeknek tehát be kell következni.
Magára a törvény előkészítésére vonatkozóan azt szeretném mondani, hogy várhatóan júniusban kerül a Kormány elé megtárgyalásra a törvénytervezet, majd ezt követően az Országgyűlés elé. De én úgy gondolom, tisztelt képviselőtársam - nem a mundér becsületét védendő -, azt kell mondanom, ha már ebben a percben megszületett volna is a törvény, nem tudná betölteni a jogalkotói akaratból reá háruló feladatokat. Azért nem tudná, amiket elmondtam, tehát a törvény alkalmazásának végeredményben nincsenek meg a közgazdasági, tulajdoni feltételei.
Ellenben kiérzem az ön kérdéséből azt az elementáris igényt, amelyik a hitelre, az olcsó hitelre és a rövid lejáratú, azonnal igénybe vehető hitelre vonatkozik. Szabad legyen erre vonatkozóan azt mondanom, hogy erre vannak megfelelő pénzeszközeink, gondolok itt például arra, hogy a Kormány a tavaszi munkák végzéséhez is meghirdette azt a kormányprogramot, amit az őszi munkák elvégzéséhez, nevezetesen hektáronként a 10000 forint igénybe vehető rövid lejáratú és olcsó kamatú hitelként, ugyanakkor az 1500 forintos állami támogatás is, ami vissza nem térítendő, és ugyancsak igénybe vehető a gázolaj-támogatás is az erre vonatkozó paraméterek szerint.
Ezenkívül szeretném azt mondani, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak mintegy 340 millió forintos alap áll rendelkezésre arra, hogy a szaktanácsadást finanszírozza, nevezetesen egy szaktanácsadó szolgálatot kívánunk felállítani az országban, hiszen van ebben az országban 50000 agrárértelmiségi, akik közül nagyon remélem, hogy kikerülnek azok, akik ezt a szaktanácsadást el tudják végezni, és a szaktanácsadás díjaként jelentkező összeg 60%-át ebből a 340 millió forintból a Kormány kívánja meghitelezni és megfinanszírozni. Tehát ha valaki ilyen körülmények között a szaktanácsot igénybe veszi, az képes lesz arra, hogy a földművelési alapokban, a reorganizációs öszszegben jelentkező hitellehetőségeket igénybe vegye, és képes lesz arra, hogy meg tudja azokat a követelményeket valósítani, illetve eleget tudjon azoknak tenni, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy egy kereskedelmi bank szóba álljon a termelővel, illetve a vállalkozóval, meglehetősen komoly adminisztrációt kell végezni, de megítélésem szerint a szaktanácsadói szolgálat igénybevétele erre vonatkozóan garancia. A 40%-ot természetesen az illetőnek is meg kell fizetni, de hát valamiért valamit.
Tehát összességében azt tudom mondani, hogy a pillanatnyi gondok megoldására nem igazán a földjelzáloghitel intézménye szolgál, az a távlatos feladatok megoldását jelenti, illetve ott jelent majd segítséget. A rövid lejáratú, illetve a pillanatnyi, tehát a mezőgazdaság működőképességét segítő hitelek pedig ezek, amelyekről beszéltem, és ezeknek a felvételi lehetősége ma biztosított. Köszönöm és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit