CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka

Full text search

CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka
CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt a konkrét kormányprogramra térnék, engedjék meg, hogy azt a megjegyzést tegyem, hogy az ellenzék részéről eddig hallottak arra utalnak, hogy az ellenzék – sajnos – nem valóságérzékéről, hanem mérhetetlen politikai ambícióiról tett tanúbizonyságot. (Taps a jobb oldalon. – Derültség a bal oldalon.)
Mivel Antall József miniszterelnök úr halála után valamennyi számottevő politikai erő országos érdeknek tartotta a minél előbbi zökkenőmentes utódlás megoldását, a politikai stabilitás megőrzését, s a miniszterelnök személye ellen sem merült fel tulajdonképpen kifogás, az ügy egyszerűnek tűnhetne, azonban az ellenzék egységes nemmel szavazása ezt a kérdést is a koalíció felelősségévé teszi… (Derültség az SZDSZ padsoraiban)… és egyben lehetséges, hogy utolsó, kiélezett erőpróbájává.
Mi mindenkor az országos érdekek szerint kívántunk politizálni… (Mészáros Béla: Csak nem jött össze.)… és ha már az ellenzék is azt mondja, hogy ez az ország érdeke, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt vállalja ezt a felelősséget ugyanúgy, ahogy vállalta a koalíció megalakulásakor is.
Antall József halála felvillantotta a közvélemény előtt, hogy minden bajunk és nehézségünk ellenére ez a koalíció mégiscsak történelmet írt, elindítva az országot a demokrácia és a piacgazdaság útján, s ennek további folytatására kell ma szavaznunk – a sors kényszere folytán.
Az ellenzék – híres valóságérzékére hivatkozva – mintha elfelejtkezne arról, hogy itt még mindig egy súlyos örökség van, és olyan objektív nehézségek merültek fel, mint például a világméretű recesszió, mert ezeket is a mérleg serpenyőjébe kell tenni.
A konkrét kormányprogramra térve: mindenekelőtt örömmel üdvözöljük, hogy a leendő Kormány a gazdasági problémákra összpontosít.
A valóban súlyos gazdasági problémákat mi a megindult átalakulási folyamatok véghezvitelével tartjuk megoldhatónak, s ebből a szempontból ítéljük meg a ciklus hátralévő részének tennivalóit.
Elsősorban felhívjuk arra a figyelmet, hogy minden gazdasági lépést – tekintettel a jelentős fizetésimérleg-hiányra és a költségvetési deficitre – csak az egyensúlyi helyzet javításának, a magasabb infláció elkerülésének figyelembevételével lehet megtenni. Ugyanakkor kiemelt fontosságúnak tartjuk az export növelését, a beruházási tevékenység élénkülését, a bank- és középvállalkozások megfelelő támogatását.
Stabilitás iránti elkötelezettségünk egyik legfőbb oka a már beterjesztett vagy még beterjeszthető gazdasági jellegű törvények még e ciklusban történő megalkotása. Ebből a körből is kiemeljük a termőföldről szóló törvényt.
Fontosnak tartjuk a munkanélküliség csökkentését – aktív foglalkozáspolitikával –, a lakásépítés ösztönzését, a kárpótlási folyamatok véghezvitelét, az újbóli igénybejelentés lehetőségének megnyitását, majd végleges lezárását.
Üdvözöljük a kormányprogramban, hogy az erőteljesen ellenőrzött és gazdaságilag ésszerű magánosítást tűzi ki célul; ezen belül is azt, hogy a privatizáció teljes folyamata törvényi alapokon, a társadalom számára áttekinthetően és ellenőrizhetően menjen végbe; s hogy a Kormány a magánosítás során prioritást kíván biztosítani a hazai tulajdonszerzésnek.
Ugyanúgy üdvözöljük a beígért határozott fellépést a hatalmi, gazdasági visszaélések, a korrupció ellen.
Kiemelten kell törődni az agrárszféra problémáival, elő kell segíteni, hogy a tulajdonosi szerkezetváltás itt is mielőbb zökkenőmentesen véghezmehessen, s ebből sem a szövetkezetek, sem a magángazdák ne merüljenek ki vesztesen. Végre lépjen működésbe a régióban már régóta megígért úgynevezett vidék bankja, mert úgy véljük, hogy e területen is a tőkehiány, a finanszírozás problémái a legnagyobbak.
Ugyancsak üdvözöljük, hogy a Kormány az infrastruktúrát a gazdasági növekedés kulcságazatának tekinti.
Egyetértünk az „Egészséges környezetünkért” teendőkkel, azonban hiányoljuk, hogy nincs említve a programban az ismert okok miatt óriási kárt szenvedett tájegységünk: a Szigetköz, melynek vízpótlási problémái ügyében már jelenleg is mulasztásban vagyunk.
A koalíció egyik legfontosabb műve volt ebben az évben az oktatásitörvény-csomag elfogadása. Mindent meg kell tenni e törvények szellemének és betűjének érvényesítése céljából. Gondolunk itt a végrehajtási jogszabályok megjelenítésére, a nemzeti alaptanterv életbeléptetésére.
Üdvözöljük a médiumok ügyében beígért kezdeményezést is új törvényjavaslat benyújtására. Hogy mennyire fontos lenne ezt a ciklust ezzel a törvénnyel is bezárni, mutatja, hogy Antall József 1990. szeptemberi egyik interjújával csak most, épp a temetés idején ismerkedhetett meg a magyar közvélemény, mivel a Televízió akkori elnöke ennek sugárzását nem engedélyezte.
(15.30)
A szociális jellegű területeken törekvésünk, hogy a hátralévő időben is kutassuk fel a javítás optimális lehetőségeit, így a többgyermekes családok, a nyugdíjasok, a leginkább lemaradottak és szükséget szenvedők számára.
Továbbra is elő kell segíteni azt a folyamatot, melynek útján a történelmi egyházak el tudják majd foglalni a küldetésükhöz méltó helyet a magyar társadalomban.
Őrködni kell a már meghozott kisebbségi törvény alapján a megfelelő kisebbségpolitikán.
A külpolitikában teljes mértékben az európai integráció hívei vagyunk. Az Európai Közösségekkel a tegnapi napon elfogadott társulási szerződésünk életbelépése után azonnal szükségesnek tartjuk a teljes jogú tagság elnyerését célzó folyamat beindítását. Öt hét múlva érvénybe lép a társulási megállapodás. A Kormány kötelessége, hogy kiharcolja az ebből fakadó előnyöket, és segítse a gazdaság versenyképességének növelését. Elérkezett az idő az Európai Unióhoz való csatlakozási szándék kifejezésére is.
A KDNP elvárja, hogy ez a következő fél éven belül megtörténjen. Azért is fontos, hogy nemcsak ügyvezetői jogkörrel rendelkező miniszterelnökünk legyen, hogy a rövidesen sorra kerülő NATO-konferencián teljes jogkörben képviselhesse hazánkat. E szervezettel kapcsolatban is a lehetőség szerinti minél teljesebb együttműködés, integrálódás hívei vagyunk.
Sarkalatos pontunk a külpolitikában a határainkon kívül élő magyar kisebbségek helyzetével való törődés. Úgy véljük, hogy minden leendő új magyar Kormánynak is az e területen már járt utat kell folytatnia, és nem szabad visszasüllyedni a korábbi áldatlan állapotba.
Végül, de nem utolsósorban a kormányprogram részleteit tekintve üdvözlöm az új alkotmány megalkotására vonatkozó gondolatot. Ez a mi programunkban is szerepel. Ugyancsak találkozunk az önkormányzati rendszer, az igazságszolgáltatás fejlesztésének, a közrend és a közbiztonság megszilárdításának szükségességében, a bűnözés elleni hatékony küzdelem és fellépés célkitűzésében.
Érdekeltek vagyunk abban, hogy egész Kelet-Európában folytatódhasson a reformfolyamat, mielőbb megszűnjön a délszláv háború.
Meghalt miniszterelnökünk szelleme egy keresztény értékrenden alapuló, szélsőségektől mentes Magyarország, egy új, a határainkon túllépő egyesített Európa felé mutat. A kereszténydemokrácia is ezt akarja a Szent István-i és az európai örökség alapján.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében tekintettük át a kormányprogramot, és határoztunk úgy, hogy támogatjuk azt, és természetesen Boross Péter miniszterelnökké választását és új Kormányát.
Még egy-két gondolatot engedjenek meg. A miniszterelnök halála tulajdonképpen azt is felvillantotta, hogy ennek az országnak az állapota talán mégsem olyan rossz, mint ahogy azt egyesek állítják. A kiemelkedő nemzetközi személyiségek jelenléte és nyilatkozatai, amelyekkel érdekes módon senki sem vitatkozott, mégiscsak azt mutatják, hogy jó irányba megyünk, és van alapunk a bizalomra.
Egy halál nemcsak érzelmeket mozgat meg, hanem világosabb látást is adhat. Ennek fényében nem tudom, hogyan állhatnak meg olyan – kiemelkedő személyiségek által a közelmúltban tett – kijelentések, mely szerint a koalíció rosszabb állapotban fogja átadni az országot, mint ahogyan átvette. Én nem hiszem, hogy ilyen képtelen következtetések vezették az embertömegeket miniszterelnökünk sírjához. Én nem hiszem, hogy a magyar nép, amely szívébe zárta a miniszterelnökét, ezekkel a gondolatokkal tette volna azt. Antall József nem merült alá, mint ahogyan azt a Magyar Fórum sugallta teljesen érzéketlenül a magyar valóság iránt, hanem immár a magyar panteonból sugárzik, s ami lényének leginkább sajátja volt, bizalmat ad a magyar jövő iránt egy egész népnek. Megerősíti a kétkedőket, felrázza a közömbösöket, megdermeszti a demagógokat.
Mi hiszünk abban, hogy ez az ország helyes úton indult el, s hogy minden nehézségünk ellenére van lehetőségünk a felemelkedésre.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében ajánlom még egyszer a tisztelt Háznak ezt a kormányprogramot elfogadásra. És megkockáztatom annak a gondolatát is, hogy talán mégis fogjunk össze, hogy az ország érdekében minél hamarabb legyen új, teljes jogú miniszterelnökünk és Kormányunk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit