SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világbankhoz, és ezzel párhuzamosan a bank segély jellegű kifizetéseket nyújtó intézményéhez, a Nemzetközi Fejlesztési Társasághoz, rövidített nevén IDA-hoz. A velünk azonos fejlettségű országok, mint Csehország vagy Lengyelország, szintén a társaság donorországai közé tartoznak.
Hazánk gazdasági elkötelezettségén és presztízsének elismerésén túl lehetőséget biztosít a szervezet által meghirdetett tendereken való részvételre is a tagság. A tizedik alapfeltöltést jóváhagyó 174. IDA-határozat alapján Magyarország 0,08%-os részaránynyal vesz részt a feltöltésben. Ez az előző – 7., 8. és 9. – feltöltésvállaláshoz képest egy kissé csökkenő részarány, mivel ebben tükröződik hazánk bonyolult gazdasági helyzetével kapcsolatos elismerés és méltányosság is.
Az alapfeltöltéshez való hozzájárulás 10 millió SDR-kiadást jelent, amely három évre elosztva 1994 és 1996 között teljesítendő.
Az előterjesztett országgyűlési határozati javaslat elfogadására azért van szükség még ezen az utolsó munkanapon, mert a feltöltésre vonatkozó döntés bejelentésére ez év június 30-a a lejárati határidő, és az IDA-nál csak úgy tudunk eleget tenni kötelezettségünknek, ha még ez a Parlament meghozza a döntést. Tisztelettel kérem a Parlamentet, hogy az országgyűlési határozati javaslatot a tizedik feltöltésre vonatkozóan fogadja el. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit