BÁNFFY GYÖRGY (MDF)

Full text search

BÁNFFY GYÖRGY (MDF)
BÁNFFY GYÖRGY (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Négyéves munkánk utolsó szakaszához értünk. Még néhány hétig tart az a négyéves ciklus, amely alatt rengeteg munkát végeztünk, és még a hátralévő hetek alatt is bőven jut tennivaló. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiban: Neked tart tovább!)
Mint az Anyanyelvápolók Szövetségének országos elnöke, szeretném ennek a szövetségnek a felhívását most önökkel pár szóban ismertetni. Kérem, mérlegeljék a felhívás súlyát: valamennyiünk tekintélyét és a választókban kialakult képünk emlékét szolgálja mindaz, amit ebben a felhívásban szeretnék önök elé tárni.
Az Anyanyelvápolók Szövetsége többek között igyekszik visszaszorítani a magatartás- és érintkezésformákban terjedő faragatlanság, durvaság és trágárság előretörését. Eddig főleg a felnövekvő ifjúságra igyekeztünk hatni ilyen irányú felhívásaikkal, versenyformáinkkal. Most a társadalmunk további sorsát jelentősen befolyásoló választások előtt az egész társadalomhoz és azon belül is elsősorban a felnőtt réteghez fordulunk.
Érezzük és tudjuk: helyzetünk fokozatosan hajlamossá tesz bennünket a nyers, az önkorlátozás, sőt a megfontolás nélküli megnyilatkozásokra. Arra, hogy a sajátunktól eltérő nézetekben rosszindulatot, netalán bűnös szándékot, tehát az ellenfélben ellenséget gyanítsunk, és így vita helyett minősítsünk, érvelés helyett ítélkezzünk, hogy a vélemények bírálata helyett a véleményt nyilvánítónak személyét támadjuk. Ennek szabadjára engedése méltatlan volna valamennyiünkhöz, az egész társadalomhoz, amely arra törekszik, hogy visszaszerezze helyét a kulturált Európában.
Ezért a felhívásban nyomatékosan kérjük a hivatásos politikusokat és a nem hivatásos politizálókat egyaránt: őrizzék meg tevékenységükben és vitáikban kulturáltságukat. Elsősorban azzal bizonyítva saját emberi méltóságukat, hogy tiszteletben tartják a másokét. Gondolják meg: az országépítés további folyamatában együtt kell működnünk, és hogy korántsem mindegy, milyen emlékekkel, milyen előzmények után történik mindez. Fogjuk tehát vissza indulatainkat, nem feledve: a vita nem érzelmek harca, hanem szellemi küzdelem valamely kérdés eldöntésére.
Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy az eltérő politikai nézeteket vallók közötti viták, véleménykülönbségek hangja sem itt közöttünk a Parlamentben, sem a választási előkészületek során ne váljék alantassá, útszélivé, hanem maradjon mindvégig egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, kulturált, európai.
Tisztelt képviselőtársaim! A felhívás teljes szövegét a sajtóasztalon megtalálhatják. Én hiszek abban, hogy ennek a felhívásnak a figyelembevétele nemcsak az egyének vagy pártok tekintélye, hanem a Parlament és ettől el nem választhatóan a zsenge demokrácia ügyét is segíti, ezzel az is jól jár és erősödik. Ezért kérem, hogy az Anyanyelvápolók Szövetségének felhívását szívleljék meg és próbálják betartani. Hálásan köszönöm figyelmüket. (Taps.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit