KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon hosszú vitát hallgattunk itt már az elmúlt hétfőn este és szerda délelőtt is. A probléma csak az, hogy régóta vitázgatunk. Véleményem szerint nem itt a Parlamentben kellene dönteni fontos szakmai kérdésekről, hanem az illetékes szakembereknek – ide értendőek az Akadémia illetékes szakemberei, akik közül természetesen nemcsak vízügyi szakemberekre gondolok, hanem biológusokra, erdészekre és egyéb területen működő szakemberekre is –, a vízügyi szakembereknek, a Duna-védőknek és természetesen az illető térség képviseletében néhány polgármesternek is. Korábban is voltak külföldi szakértők, akik részt vettek a tárgyaláson, őket szintén szerencsés lenne erre újra felkérni.
Én nem vitatom azt, hogy kiváló szakemberek vannak mindkét bizottságban, akik ezzel foglalkoztak, úgy a környezetvédelmi bizottságban, mint a Duna elterelésével foglalkozó különbizottságban, de mégis az a véleményem, hogy erre igenis a szakemberek lennének illetékesek. Ha alternatívák lennének előttünk, hogy melyek közül választhatna a Parlament, akkor sokkal egyszerűbb lenne a döntésünk, nem nekünk kellene szakmai döntést hozni, sőt azon vitázni, hogy melyik az alkalmasabb.
A fő probléma az, hogy a keresztgát – amelyet többféleképpen neveztek már képviselőtársaim, leginkább fenékküszöbnek – megépítése, de leginkább elbontása a szlovák fél hozzájárulását is megköveteli, és ezáltal nehezebb helyzetbe kerülhetünk a hágai bíróságon. A fő kérdés az, bármelyik megoldást alkalmazzuk is, hogy elegendő víz legyen, és a Szigetközbe minél hamarabb megfelelő mennyiségű víz kerüljön.
Úgy gondolom, hogy a kormány már egy éve megtehette volna a szükséges intézkedéseket, természetesen a keresztgát építésén kívül az egyéb lehetőségeket már alkalmazhatta volna, és éppen ez az a kérdés, amivel továbbra is elodázható a válasz. Még szerencse, hogy nem merült fel esetlegesen a népszavazás kérdése, mint ahogy az 1987–88-as években már az is felmerült.
Úgy gondolom, nem szabad a felelősséget elhárítani, a kormánynak a cselekvési lehetőségén belül már rég meg kellett volna hoznia a döntését. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit