WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Egy olyan javaslatot tárgyalt az önkormányzati bizottság, amely szakértők véleménye szerint egyetlen szóval minősíthető: csapnivaló javaslat. Ezért jeleztem már a vita során, hogy változtatni kéne ezen a javaslaton. Nem megkérdőjelezve a mezőgazdasági bizottság jó szándékát, mármint azt a szándékát, hogy a földkiadó és földrendező bizottságok működését előmozdítsa, azt gondoljuk – azt gondolom a magam részéről is –, hogy ez a javaslat, amit a bizottságban kidolgoztak, alkalmatlan arra, hogy a Parlament elfogadja.
Alkalmatlan azután is, hogy az önkormányzati bizottság bizottsági módosító javaslat formájában megpróbált javítani az eredeti elképzelésen, de ebben is olyan pongyola és megfoghatatlan megfogalmazások vannak, hogy a magam részéről nem javaslom a tisztelt Háznak, hogy ezt elfogadja.
Miről is van szó? A földkiadó bizottságok zaklatottan működnek, erről már több mint egy fél évvel ezelőtt napirend előtt is felszólaltam, azután a költségvetés vitája kapcsán részletesen beszéltem róla, és egy módosító javaslatom kapcsán a Ház 250 millió Ft-tal többet szavazott meg a működési költségekre, mint amit a Kormány előterjesztett. Így az ez évi költségvetésben 400 millió Ft áll rendelkezésre annak érdekében, hogy az önkormányzatok által finanszírozott költségeket a költségvetés átvállalja, mint ahogy azt a korábbi törvény kötelezővé teszi.
Ezzel szemben mi a helyzet? Az a helyzet, hogy a mai napig ezek az önkormányzatok, amelyek a földkiadó bizottság működését finanszírozzák, a töredékét kapták meg annak az összegnek, ami járna nekik.
Egy példát hadd mondjak. Például Pécsvárad város önkormányzata 300000 Ft-ot fordított eddig a földkiadó bizottságok működésére. Ezzel szemben 16800 Ft kompenzációt kapott az állami költségvetésből. Én azt gondolom, nem elsősorban azt kéne vizsgálni, hogy a földkiadó bizottságok miért akadoznak, hanem a kötelezettségeknek kellene eleget tenni. Tudomásom van arról is, hogy nagyon sok önkormányzat azért nem működteti, mert egyszerűen nincsen pénze a földkiadó bizottság működtetésére.
Én azt javaslom, hogy nézzünk körül először a saját házunk táján, és azokat a kormányszerveket, amelyek felelősek azért, hogy az önkormányzatok nem kapták meg a költségvetési törvényben biztosított pénzt a bizottságok működésére, utasítsuk arra, hogy utalják ezeket az összegeket, és meglátjuk, hogy a földkiadó bizottságok működése sokkal gyorsabbá fog válni akkor, ha megvan a működésre az anyagi fedezet.
Nagyon érdekesnek tartom azt, amit az MDF-es képviselőtársam az előbb elmondott, hogy az önkormányzatok nem kapják meg a működési költségeket, viszont arra, hogy az FM-hivatalok átvállalják a költségek egy részét, azonnal van pénz és fedezet a központi tartalék terhére. Azt gondolom, ez egy nagyon rossz hozzáállás. Előbb azt kellene megnézni, hogy az önkormányzatok számára beígért pénzeket hogyan lehet odajuttatni, és akkor egy működési akadály mindjárt elhárulna.
A másik: mitől is válhatnak még az anyagiakon kívül működésképtelenné ezek a földkiadó bizottságok? Például attól, hogy a földhivatalok nem hajlandók a mezei utakat kimérni, amelyekkel biztosítani lehetne a föld szétosztását. Miért nem hajlandók? Vagy azért nem hajlandók, mert nincs kapacitásuk, vagy azért nem hajlandók – és ez a valószínűbb –, mert nem tisztázott, hogy ki fogja ennek a költségeit fedezni. Ugyanis az erről rendelkező törvény nem ad választ arra, hogy az új birtokrendezés után az utak kimérése kit terhel. Kinek a költsége? Az önkormányzatnak kell-e, a tulajdonosnak kell-e, esetleg az állam vállalja-e magára? Azt gondolom, ezt is tisztáznunk kellene, mielőtt egy törvénymódosító javaslatot terjesztünk be, amely további zavarokat fog okozni a földkiadó bizottságok működésében.
A harmadik szempont: azt is meg kéne nézni, hány helyen kérték a földhivatalok azt, hogy a földátadó bizottságok, földkiadó bizottságok ne működjenek és ne adjanak ki további földeket, mert nem győzik a határozatok meghozatalát. Nem azért áll sok helyen, mert a földkiadó bizottságok nem működnek, hanem azért, mert a földhivatalok határozottan kérték azt, hogy egy ideig szüneteltessék a határozatokat, illetve az előterjesztéseket, mert a földhivatalok kapacitás hiányában nem tudják meghozni a megfelelő határozatokat.
Azt gondolom, a szándék nemes, csak más módon kellene a kérdéshez közeledni. De ha konkrétan megnézzük a törvényjavaslat szövegét, illetve annak a bizottsági javaslatnak a szövegét, amelyről Horváth Tivadar képviselőtársam is beszélt, akkor ilyen megfogalmazásokat találunk benne, hogy például az illetékes megyei földművelésügyi hivatal tudomására jut, hogy a földkiadó bizottság a feladatai ellátását törvényben meghatározott időben nem kezdi meg.
(18.00)
Hogy jut a tudomására? Mi az, hogy a tudomására jut? Ki hozhatja a tudomására? Ki jelezheti neki? Kinek a feladata, hogy jelezze? Mi az, hogy tudomására jut? Azt gondolom, hogy egy magyar törvényben ilyen megfogalmazások nem szerepelhetnek.
Ugyanennek a mondatnak a második felében az található, hogy ugyanez a földművelésügyi hivatal haladéktalanul a részarány-földtulajdonosok közgyűlésének az összehívását kezdeményezi. Mit jelent az, hogy haladéktalanul? Éjfélkor? Abban a pillanatban, amikor a Jóska bácsi nem tudom én, honnan jelzi haladéktalanul, hogy a földkiadó bizottság nem működik? Akkor haladéktalanul összeül és összehívja. Azt gondolom, határidőket lehet megszabni egy ilyen törvénymódosító javaslatban, amiből világosan kiderül, hogy kinek kell jelezni, kinek a feladata, hogy megállapítsa a működésképtelenséget. A működésképtelenség okait is meg kell vizsgálni, és utána lehet dönteni arról, hogy ki és hogyan hívja össze ezeket a bizottságokat.
Összefoglalásul azt javaslom a tisztelt Háznak, hogy ezt a törvénymódosító javaslatot ne fogadjuk el, ne szavazzuk meg, hanem kérjük fel a szaktárcát, hogy szakemberek segítségével dolgozzon ki egy olyan javaslatot, amely az általam felvázolt összes kérdést kezeli, és ha ezeket a kérdéseket mind kezeltük, akkor dönthetünk arról, hogy ki működtesse és ki oszlassa fel a földkiadó bizottságokat, és milyen hivatal működjön a helyükben. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit