TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy tökéletesen egyetértek elnök úr megjegyzésével, mert ez a téma – súlyosságánál fogva – valóban nem olyan, hogy egy napirend előtti felszólalás és egy arra adott válasz megfelelő keret volna arra, hogy megnyugtassuk azokat, akiket foglalkoztat az ózdi foglalkoztatási társaság működésének a lejárta.
Gondolom, a teremben ülő valamennyi képviselő tisztában van azzal, hogy akkor, amikor a kormányzat úgy döntött, hogy a legsúlyosabban veszélyeztetett – a munkanélküliség szempontjából legsúlyosabban veszélyeztetett – térségben nem az általános szabályokat alkalmazza, hanem létrehoz egy olyan foglalkoztatási társaságot, amelynek a feladata és a szerepe az, hogy ne egyből, az üzem megszüntetése után kerüljenek ki az emberek a munkanélküliek közé, hanem legyen egy idő, egy felkészülési idő, amely egyrészt a kormányzatnak is, másrészt az önkormányzatoknak – ahogy képviselő úr is nagyon helyesen mondta –, de a munkanélkülieknek is felkészülési idő. Az az idő, ami meghosszabbította az ő foglalkoztatásukat, valóban rövidesen le fog járni, és még most fognak csak az ózdi munkanélküliek, illetve az ózdi foglalkoztatási társaságban lévők abba a helyzetbe kerülni, amelybe kerültek az ország területén nagyon sokan.
Én úgy érzem, hogy lehet most elmarasztalni a Kormányt azért, mert nem állt készen olyan programja, hogy ebben a térségben a foglalkoztatást egyik pillanatról a másikra megoldja. De ha jól emlékszem, az előző kormány miniszterelnöke azt mondta, hogy igenis, barátkozzanak meg itt, a Borsod megyében dolgozók azzal, hogy az életük további részében nem itt, ebben a megyében, hanem majd valamelyik másik megyében kell nekik elmenni dolgozni, mert képtelenség őket itt tovább foglalkoztatni. Tehát ez egy helyzet, egy kialakult, a múltból ittmaradt foglalkoztatáspolitikai helyzet, amelyet kezelni kell, és ennek a kezelésére jött létre ez az alapítvány.
Reméljük, hogy az idő lejártával részben az itt foglalkoztatottaknak a továbbfoglalkoztatása fog megoldódni, illetve lehetőséget találnak majd az új vállalkozások arra, hogy itt a térségben új munkahelyeket létesítsenek. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit