SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden: sajnos, a Magyar Igazság és Élet Pártja kizáratott mezőgazdasági bizottságból, mivel Kónya Imre akkori frakcióvezető úrnak – úgy látszik – az ismereteit az arányos osztás meghaladta, és ezért úgy vélte, hogy 12 képviselőre 3 bizottsági hely jut – szemben az MDF-fel, ahol jóval meghaladja a képviselők számát a bizottsági hely.
A stílus – hát igen, stílus kérdése: jogos is lehet, kifogásolható is lehet. A stílus: biztos, hogy maga az ember. De hadd mondjak azért annyit, hogy amit Zsiros képviselő úr pici módosító javaslatnak gondolt, amikor a gazdasági társaságokat kizártuk a tulajdonosok sorából, ez nem pici módosító javaslat. A Kormány módosító javaslatai – stílus ide, stílus oda, a Kormány eredeti javaslata: annak hazaárulás a neve; a módosítás, az pedig: hazaszolgálat. Ez véleményem szerint nem pici módosítás.
(19.40)
Aztán: a mezőgazdasági bizottság valóban lassan többségben lesz, de azért dicséretet a bizottság önmagában mégsem érdemel. Meg kell jegyezni: a liberálisok, úgy látszik, hogy túlságosan is szabadon fogják fel a földalap kérdését, mert se a FIDESZ, se az SZDSZ nemhogy egy bizottsági taggal, egyetlenegy árva képviselővel sem képviselteti magát a földtörvény részletes vitáján. És ezt itt el kell mondanom.
Az elnök úr úgy vélte, mármint a bizottsági elnök úr, hogy a birtokösszevonás vonatkozásában nem volt tulajdonképpen használható módosító javaslat. Akkor úgy tűnik, hogy elkerülte a Magyar Igazság és Élet Pártjának a javaslata, amit hárman nyújtottunk be. Ugyanis mi azt mondtuk, hogy ne csak az önkéntes földcsere, a birtokösszevonás legyen illetékmentes, hanem minden adásvétel is illetékmentes legyen öt évig. Ugyanis nagyon sokszor egy adásvétel mögött tulajdonképpen birtokösszevonás van. Ez egy kényszeradásvétel. Mert ha nekem van például egy darab földem, és a szomszédom csak eladja, de nem hajlandó elcserélni, akkor most mi a teendő? Megveszem, és én eladom egy más területen lévő földemet. Tehát mivel itt alapvetően a birtokmozgás, az adásvétellel történő birtokmozgás nagyon sok esetben birtokösszevonást céloz, ezért is törölni kellene a vagyonátruházási illetéket legalább öt évig. Én úgy gondolom, hogy ez a módosító javaslatunk ezt célozta volna. Sajnálatos, hogy mivel kiszoríttattunk a bizottságból, a bizottságban nem hangzott el ez az érv, és ezért nem kapta meg az egyharmadot sem.
A bizottság összetételéről még annyit, hogy többségükben, döntő többségükben nem parasztok és nem mezőgazdasággal közvetlenül foglalkozók. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit