VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:
VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a mezőgazdasági bizottság véleményét koncepcionálisan fogalmazhatom meg. Semmi szükség nincs ugyanis arra, úgy gondolom, hogy a beérkezett 300 módosító javaslatra reagáljak a bizottság nevében, hiszen ezekről az állásfoglalást megtalálhatják a 15788-as számon, és a kiegészítő jelentésben is állást foglaltunk még néhány módosító javaslatról.
Azt hiszem, hogy a lényeget illetően a következőket kell elmondanom. A bizottság abban foglalt állást, hogy a tulajdon korlátait hogyan állítsa fel: aranykoronában határozza meg a korlátokat vagy pedig hektárban? Úgy foglaltunk állást, hogy vagylagosan, tehát mind a két formában: 300 ha, illetve 6000 aranykorona lesz az, amit támogatni tud a bizottság.
Egy másik koncepcionális kérdés az volt, hogy ki szerezhet tulajdont: az önkormányzat kivételével belföldi jogi személy vagy más szervezet szerezhet-e tulajdont?
Egy másik nagyon lényeges kérdés, amiben állást foglalt a bizottság, hogy a haszonbérlet időtartamát maximáljuk, illetve minimáljuk-e. Itt csak maximumot határoztunk meg, a minimum megállapítására nem került sor.
Egy másik nagyon lényeges koncepcionális kérdés volt, hogy művelési ághoz kössük-e a haszonbérlet idejét. Itt is különböző időtartamokat fogadott el a bizottságunk: erdőnél, ültetvénynél, szántónál, rétnél különbözőt.
A másik nagyon lényeges kérdés volt, hogy kössük-e ezt művelési ághoz – belföldire, külföldire vonatkozóan egyaránt. Úgy foglaltunk állást, hogy belföldire és külföldire egyaránt azonos szabályok vonatkozzanak.
Egy másik nagyon lényeges kérdés volt, hogy kell-e a termés kétharmada alatt haszonbérlet-mérséklést végrehajtani, igen vagy nem.
Egy másik nagyon lényeges kérdés az volt, hogy a haszonbérelhető terület nagyságáról hogyan döntsünk, milyen változatok legyenek: korlátozott legyen, vagy ebben az esetben külön legyen meghatározva a magánszemélyek esetében, és külön a szövetkezetek, gazdasági társulások esetében.
Nagyon lényegesnek tartottuk, hogy a haszonbérelhető terület nagyságát is aranykorona-értékhez kössük-e. Úgy gondoltuk, hogy igen, ahhoz kötjük.
Nagyon fontos volt az az állásfoglalásunk, hogy a földvédelmi járulékot, a földvédelmi bírságot emeljük-e vagy ne emeljük – mi az emelés mellett foglaltunk állást.
Még egy nagyon lényeges kérdés volt: a talajvédelmi bírság esetében úgy foglaltunk állást, hogy az agrárpiaci rendtartási törvényben meghatározottakkal összhangban, búzaértékre számítjuk át a bírságot, tehát mindenhol, ahol korábban forintösszegek szerepeltek, búzaértékre számítottuk át, és megemeltük. A bizottság olyan álláspontra helyezkedett, hogy a kormány-előterjesztés és egyes képviselőtársaink javaslatai – nagyon szimpatikus volt, hogy Kis Zoltán kétszeresére akarta emelni a bírságot – között az arany középutat választja, tehát a kettő közötti bírságot fogadta el mértékadónak, amelyet támogathatónak tartott.
Nagyon fontos módosító indítványokat adott be bizottságunk – nem szeretném most ezeket különösebben ecsetelni, majd megteszik mások. Azt azonban mindenképpen nagyon fontosnak tartottuk, hogy ha a termőföld más célú végleges hasznosítására kiadott engedélyt nem használják fel, akkor az öt év után érvényét veszti. A bizottság nagyon lényegesnek tartotta, hogy ezt a javaslatot megtegye.
A másik, ami nagyon fontos volt: Lakos László képviselőtársunk javaslatához csatlakozott a bizottság abban, hogy a természetvédelmi hatóság állásfoglalásának figyelembevételével a földhivatal felmentést adhat a művelési ág visszaállításának kötelezettsége alól.
Nagyon lényeges volt még az, hogy az elmaradott térségek településein a belföldi magánszemélyre vonatkozó tulajdonszerzési korlátozás alól lehet-e külön jogszabály szerint felmentést adni. A bizottság itt is bizonyos fokú korlátozást fogadott el.
A bizottság végül is 14 igennel úgy foglalt állást, hogy a módosító javaslatokkal – ismertettem, hogy koncepcionálisan hogyan tárgyaltuk meg – a részletes vitában támogatja a javaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit