PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Nem szeretném megismételni mindazokat a szempontokat, amelyeket az általános vitában elmondtam az adott országgyűlési határozati javaslat kapcsán. Azt hiszem, a jelenlevők számára elgondolásaim, érveim közismertek ma már, hiszen elég sokszor mentünk végig ezen a vitán.
A részletes vita műfajához illeszkedve szeretnék a benyújtott módosító javaslatomhoz néhány kommentárt fűzni, illetve ennek kapcsán az ennek ellentmondó módosító javaslatokkal polemizálni.
A Kormány olyan javaslatot terjesztett be, amely műfajában nem illeszkedik a Parlament által hozott korábbi határozatokhoz és azt hiszem, most is hiába lenne, ha egy az egyben, abban a formában fogadnánk el ezt a határozati javaslatot.
A Kormány javaslata ugyanis lényegében egy kormányzati munkamegosztást, egy kormányzati intézkedési tervet tartalmaz, amely intézkedési terv a Kormány belső ügyeként kezelhető lenne. Itt az elvi kérdés mindössze annyi, hogy a Parlament hozzájárul-e ahhoz, hogy a Kormány a maga által elképzelt, elgondolt és az általa legjobbnak vélt megoldást megvalósíthatja-e avagy sem.
Amennyiben a Kormány javaslatát emelnénk itt országgyűlési határozat erejére, akkor olyan kötöttségeket osztanánk ki az egyes tárcáknak mind intézkedésekben, mind határidőben, mind pénz tekintetében, amelyek meghaladják a Parlament ismereteit, tulajdonképpen átemelnék a Parlamentre formálisan a Kormány jogkörét.
Ezért olyan javaslatot terjeszettem elő, amely azt mondja: a Parlament vegye tudomásul, hogy a Kormány, a benyújtott tájékoztatásnak megfelelően, saját hatáskörben a szükséges intézkedéseket a legjobb tudomása szerint megteszi. Ez a Parlament számára elegendő és tulajdonképpen azt a szakmai vitát, amely a Házban arról folyik, hogy szivattyúzással avagy fenékküszöbbel kellene-e a problémát megoldani, ezt nem vállalja a Ház magára.
Szeretném elmondani, a magam részéről teljes mértékben egyetértek azzal, amit Keresztes K. Sándor képviselőtársam elmondott a fenékküszöb mellett. De nem kívánok érvelni. Azért nem kívánok érvelni, mert szerintem ez a vita nem a Parlament fórumára tartozik.
Hasonlóképpen vagyok az ellenjavaslatokkal is, a szivattyúzás kérdésével. A benyújtott módosító indítványok közül körülbelül húsz olyan indítvány fekszik az asztalon, amelyek különböző formában, különböző precizitással körülírva a szivattyúzás feltételeit határozzák meg. Én is úgy értem, hogy kizárólag abból az egyetlen megfontolásból kiindulva, hogy ez valamilyen taktikai megfontolásunkat szolgálja. Tehát nem egyezik azzal, amit a szlovák fél szokott mondani, nem egyezik azzal, amelyik a 77-es egyezményekből következne. Tehát valami más, nem lehet hivatkozási alapnak tekinteni majd a hágai bíróságot. Ezek – a meggyőződésem szerint – mind olyan érvek, amelyek a valóságban egy jó tárgyalási taktika mellett teljesen feleslegesek. Azt hiszem, hogy a magyar diplomácia és a szakemberek ebben a vitában megfelelően tudnak érvelni amellett, ha véletlenül a szlovák véleménnyel is egybeeső, ideiglenes megoldást alkalmazunk. Ebből még nem következik az, hogy elfogadtuk egyszer s mindenkorra az ő álláspontjukat.
Tehát szerintem jó lenne, ha a szivattyúzásra vonatkozó ilyen típusú érvelés elmaradna. Különben azt hiszem – és ezt vízügyesek mondják –, hogy a szivattyúzás töredékében sem oldana meg annyi átmeneti környezeti problémát, mint amennyit a fenékküszöb megoldana, hiszen az a vízmennyiség, amely a szivattyúzás révén viszonylag gyorsan keresztülfolyna a Duna medrén, nem oldaná meg sem a talajvíz-utánpótlás kérdését, nem oldaná meg az élővilág szükséges vízellátásának a probémáit sem, és tulajdonképpen semmi más: víz lenne a mederben, valamilyen kis mennyiségben. De lehet, hogy tökéletesen tévedek, mert én is elmondhatom, hogy abszolút nem tartozom semmiféle vízügyi lobbyhoz, soha nem tartoztam, soha nem foglalkoztam, sem korábban, sem a legutóbbi időkig a vízlépcső kérdésével, nem is nagyon érdekel sem politikai, sem más szempontból. Csak túl kellene esnie ezen az ügyön a magyar Parlamentnek, ezért foglalok benne ezen módon állást, ahogy ezt elmondtam. Az elektronikus szakma – azt hiszem – nem feltétlenül vízügyi lobby kérdése, sőt ha hozzáteszem, hogy még csak nem is laktam, nem is kívánok képviselőként indulni a Szigetközben, akkor még inkább érthetik, hogy semmiféle ilyen típusú megfontolás ebben az ügyben nem vezérel.
Ezeket a szempontokat is figyelembe véve javasolom, ahogy a Kormány képviselője támogatta a különböző bizottságokban az általam benyújtott módosító indítványt, miszerint ne a Parlament döntsön a műszaki megoldás kérdésében, a Parlament ezt erősítse meg. Javaslom képviselőtársaimnak, hogy most az egyszer szavazzanak együtt a Kormánnyal. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit