EKE KÁROLY, DR. (KDNP) előterjesztő:

Full text search

EKE KÁROLY, DR. (KDNP) előterjesztő:
EKE KÁROLY, DR. (KDNP) előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! Tulajdonképpen itt vissza kell néznünk a múlt év márciusára, amikor a Magyar Vöröskeresztről szóló törvény elfogadásra került a Parlamentben. Már a törvény végszavazásakor kiderült, hogy nagy baj van ezzel a törvénnyel, hiszen adó- és illetékfizető lett a Magyar Vöröskereszt. Pedig itt volt a Nemzetközi Vöröskereszt főtitkára Budapesten a törvénytervezet vitájakor, és a szociális bizottságban elmondta, hogy egyetlenegy dolgot kér a magyar Parlamenttől, azt, hogy adó- és illetékmentes legyen a Magyar Vöröskereszt szervezete.
Én akkor is felszólaltam a vitában, illetőleg utána rögtön elmondtam a Háznak, hogy milyen blamázs dolog lett az, hogy a magyar Országgyűlés nem teljesítette ezt a kérést. És most itt az alkalom, hozzuk helyre az akkor elkövetett hibánkat, legyen adó- és illetékmentes a Magyar Vöröskereszt. A Magyar Vöröskereszt az ország legnagyobb humanitárius szervezete, amely szervezet átfogja a szegények gondozásától kezdve a véradásig, tehát tulajdonképpen a szociálpolitika mély zónájától az orvostudomány eredményeinek érvényre jutásáig az egész közéletet, az egész társadalmi keresztmetszetet, és ez a szervezet mindenképpen megérdemli és jogosult arra, hogy ne kelljen adót fizetnie, ami adót befizetne, az is maradjon ott azokra a célokra, amelyeket a Magyar Vöröskereszt megvalósít.
Egyébként is érvként mondom el, hogy nagyon nehéz lenne megszervezni azt, hogy mennyi adót és milyen illetékformákat kell fizetnie a Magyar Vöröskeresztnek, hiszen adományokat gyűjt, és ebben benne van maga az emberi vér is, amely szerintem nem lehet sem üzlet, sem adó tárgya, következésképpen legyen a Magyar Vöröskereszt adó- és illetékmentes.
Kérem a tisztelt Háztól, hogy szíveskedjen megvitatni ezt a törvénytervezetet, amelyet, most már a bizottságokban kiderült, hogy a Kormány is támogat, és azt tudom, hogy valamennyi bizottság támogatja. Természetesen van egy pont, amiről külön kell itt szólnom, hogy ellentét van a szociális, a költségvetési bizottság és az alkotmányügyi bizottság kívánalma között.
A két előzőleg említett bizottság azt vallja, hogy adó- és illetékmentes legyen a Vöröskereszt, és ezt mondja ki a törvény. A szociális bizottság erre vonatkozóan jól megfogalmazott és mindenre kiterjedő módosító indítványt is tett, amit természetesen én magam is elfogadok ebben a kérdéskörben, és az alkotmányügyi bizottság jogi – hogy úgy mondjam – csűrés-csavarása nem szükséges ahhoz, hogy ezt a gesztust a magyar Országgyűlés a legnagyobb magyar humanitárius szervezettel szemben megtegye, és törölje el az adó- és illetékfizetési kötelezettségét. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit