ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Az előterjesztő két törvényjavaslatot kívánt egyszerre megindokolni, de az Országgyűlésnek külön-külön kell állást foglalnia.
Most először tehát az 1992. évi XXXIII. törvény módosítására új változatban benyújtott javaslatáról kell szavaznunk. A házbizottság korábban hozott általános érvényű állásfoglalása alapján indítványozom az Országgyűlésnek, hogy az előterjesztést tűzze napirendjére. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 87 igen, 76 nem szavazatot adott, 33-an tartózkodtak; az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget.
Most az előterjesztett másik törvényjavaslatról kell szavaznunk. Ez a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosítását irányozza elő. Az indoklást hallották. A házbizottság korábban hozott általános érvényű állásfoglalása alapján javaslom az önálló indítvány napirendre tűzését. Határozathozatal következik. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 90 igen szavazatot adott 76 nem ellenében, 37-en tartózkodtak; az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg – a dolog természetesen pártatlan levezetése után –, hogy egy fogalomhasználati észrevételt tegyek. Nem tettem meg előbb, mert nem akartam befolyásolni a szavazást esetleg közvetve sem.
Az előterjesztő két fogalmat – úgy értem elegyesen – használt. Szólt hatalomátmentésről – megalapozottan –, amikor Magyarországnak a diktatúra periódusából a demokratikus periódusba való átmenetéről szólt. Jogosan beszélt ebben a vonatkozásban hatalomátmentésről, illetve hatalomátmentési kísérletről. De legyen szabad felhívnom a figyelmét, hogy a demokrácián belül a választások előtti és az azt követő állapot tekintetében sehol a világon – rendszertanilag – hatalmi váltásról, hatalomátmentésről nem szokás szólni; ez a demokrácián belüli ciklusváltás, netán kormányváltás, netán a parlamentnek az új pártstruktúrája. A két dolog, gondolom, nem szándékosan, de itt egyenlőségjelet kapott. Erre kívántam a közönség figyelmét felhívni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
Kérem, Eörsi Mátyás szót kér… (Felzúdulás a jobb oldalon. – Dr. Schiffer János, MSZP: Azt bizony, meg kell adni neki!) Úgy gondolom, kérhetem, hogy álljon el ettől… (Moraj a bal oldalon. Közbeszólások balról: Miért?!) … – nem kíván elállni. Kétperces személyes érdekeltségű felszólalásra lehetőséget adok. (Bánffy György: Ez nem volt személyes megtámadtatás! – Folyamatos zaj a jobb oldalon.)
Felszólaló: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit