KISS PÉTER (MSZP)

Full text search

KISS PÉTER (MSZP)
KISS PÉTER (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1961. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett, a gyermek jogairól szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt egyezmény előírása szerint az elmúlt év november 6-ig a Magyar Köztársaságot jelentési kötelezettség terhelte az egyezményben elismert jogok érvényesítése érdekében elfogadott intézkedésekről, és az e jogok gyakorlásában elért előrehaladásról.
(15.00)
Az egyezmény szerint az egyezményben részes államok jelentéseiket széles körben terjesztik saját országukban.
A Gyermek Jogai Bizottság által 1991. október 15-én elfogadott irányelvek azt is meghatározzák, hogy az első, illetve a további jelentéseket milyen tartalommal kell elkészíteni, illetve ahhoz milyen mellékleteket kell csatolni. A részes államok arra is kötelezettséget vállaltak, hogy az egyezmény rendelkezéseit hatékony és arra alkalmas eszközökkel és a gyermekek széles körében ismertetik. Magyarországon egyedül az Emberi Jogok Magyar Központja által kiadott Acta Humana foglalkozott részletesen és magyar nyelven hozzáférhető módon e kérdéskörrel.
Az elmúlt négy hónapban több gyermek- és ifjúsági szervezet tett sikertelen kísérletet arra, hogy megismerje a nemzeti jelentést. A fentiekre tekintettel kérdezem miniszter urat:
1. A Magyar Köztársaság jelentését milyen forrásokra épülve, milyen módszerekkel, kik készítették?
2. Mi az oka annak, hogy a nemzeti jelentés készítésébe, kiküldés előtti véleményezésébe nem vonták be a gyermek-, illetve a gyermekérdekeket képviselő szervezeteket?
3. A Kormány munkatervében melyik tárca és milyen határidővel kapta feladatul a jelentés előkészítését? Ha mulasztás történt, annak mi az oka és ki a felelőse?
4. Hogyan ítéli meg azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya megsértette az egyezményben vállalt nemzetközi jogi kötelezettségét, mivel nem teljesítette az 1991. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett, a gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt egyezmény 44. cikke 1/a pontjának előírásait?
5. Hogyan minősítené a Kormánynak az egyezmény rendelkezéseinek hatékony és arra alkalmas eszközökkel, a gyermekek széles körében történő ismertetése érdekében végzett munkáját? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit