DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Az általános forgalmi adó módosítására készített törvénycsomag megítélésem szerint több helyen a jelenleginél sokkal hátrányosabb helyzetbe hozza azokat a kisvállalkozásokat, amelyeknek az éves bevétele 50 millió forint alatt van, és ebből adódóan egy egyszerűsített számviteli nyilvántartást, úgynevezett egyszerűsített könyvelést végeznek.
Ez a törvényjavaslat az adófizetési kötelezettségek körül egy új fogalmat hozott létre, nevezetesen az adófizetési kötelezettség teljesítésének halasztását. Ez az új fogalom két adóalanyi kört érint, ebből az ezeket a kisvállalkozásokat érintő körrel kívánok foglalkozni, amelyek pénzforgalmi nyilvántartást vezetnek.
Szigorítás történt az általános forgalmi adó fizetésénél ebben a körben, mert eddig az ellenértéket - az általános forgalmi adót ezeknek a vállalkozásoknak - akkor kellett megfizetniük, amikor az ellenérték pénzügyi teljesítése megtörtént. A mostani szigorítás ezt úgynevezett halasztásként kezeli, és ennek megfizetését 90 napban maximálja. Tehát abban az esetben is, ha az ellenértéket a vállalkozó nem kapta meg, az általános forgalmi adót neki meg kell fizetnie. Ez megítélésem szerint elég súlyos, szigorú és a jelenlegihez képest rendkívül hátrányos változás e kisvállalkozások számára, és meg kívánom jegyezni, hogy egyoldalú lépés is. Ennek a könyvvezetési szisztémának ugyanis az a lényege, hogy egyszerűségénél fogva gyakorlatilag a pénzmozgások regisztrálására alkalmas. Az általános forgalmiadó-fizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor a bevétele megérkezik, illetve a kiadásainál azt teljesíti. Ennek a könyvvezetési rendszernek kizárólag és egyedül a bevételi oldalát változtatja meg ez a technika, és ez szemléletében is egészen idegen test ebben a könyvvezetési rendszerben.
A változtatást előidéző indokként az előterjesztő a fiktív számlázások elszaporodását említi meg. Nem vitatva azt az állítást, hogy esetlegesen a fiktív számlázások elszaporodtak... Elnöknő, kérem, egy kicsit csendesebben, ha lehetne, mert nem bírom hangerővel! (Szórványos derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit