DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmányügyi bizottság tagja: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Az alkotmányügyi bizottság az adótörvények tárgyalásának kezdetén hozott egy állásfoglalást, amely szerint érintettnek tekinti azokat a javaslatokat, amelyek a kormány által benyújtott paragrafust megnyitják. Tehát egységnek a paragrafust tekintette az alkotmányügyi bizottság, és olyan értelemben foglalt állást, hogy ha a paragrafuson belül bekezdést érint, akkor ezt szabályszerűen előterjesztettnek minősíti.
Az idézett házszabályhely második fordulata szerint, amikor a kivételről esik szó, az eljárás nem is lehet más, mint az, hogy azt esetenként kell vizsgálat tárgyává tenni, hogy az a szükségszerű összefüggés fennáll-e a benyújtott módosító javaslat és az előterjesztő által benyújtott módosító javaslat, illetve törvényjavaslat között, ami valóban szükségszerűvé teszi az indítvány Házszabály szerinti előterjesztésként való minősítését.
Az említett ominózus esetekben megítélésünk szerint a keretes megjegyzések, amelyek az ajánlásban szerepeltek, helytállóak voltak. Miután a levezető elnök az alkotmányügyi bizottság ülésén minden esetben felhívja a részt vevő bizottsági tagok figyelmét arra, hogy amennyiben valaki nem ért egyet a keretes megjegyzésben foglaltakkal, és mégis úgy tekintené, hogy a kivételes összefüggésre való tekintettel vegyük érdemi tárgyalásba, természetesen a bizottság ezt tárgyalásba vette volna. Azonban ilyen javaslat nem hangzott el, ezért döntött úgy a bizottság, hogy nem a Házszabálynak megfelelően történt meg az előterjesztés.
Én a bizottság nevében itt nem tudok állást foglalni az elnök asszony által felvetett kérdésnek abban a vonatkozásában, hogy most megnyissa-e a részletes vitát azokkal az indítványokkal kapcsolatban, amelyeket a bizottságok Házszabállyal ellentétesnek minősítettek. Megítélésem szerint nem volna célszerű most az eddig kialakult - bár rövid - gyakorlatot megtörni, mert ez valóban esetleges végeláthatatlan ügyrendi problémákat okozna, és elébe menne annak a későbbi állásfoglalásnak, amelyet most kér az elnök asszony majd az alkotmányügyi bizottságtól - mégpedig hogy általános érvénnyel próbáljon állást foglalni ezekben a kérdésekben -, hiszen hangsúlyozni kívánom, hogy az írásban tett állásfoglalásunk mindössze két adótörvénynek a tárgyalására vonatkozott. Köszönöm szépen. (Taps.)
(10.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit