DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Miután a kétperces reakciók alapján kiderült, hogy nem úgy gondolják, ahogy mondják, így istenigazából nincs gondunk. Hiszen végül is senki sem azt hiszi, mint amit mondott... (Derültség a bal oldalon.).., tehát nem elengedésről van szó, hanem támogatásról, valóban a támogatás felemeléséről van szó. Ezt ajánlja a kormány a parlamentnek.
Ez természetesen egészen más, mint hogyha a társadalombiztosítási tartozások elengedésére tennénk javaslatot. Akkor lehetne hivatkozni a versenyszféra vagy egyéb más gazdálkodó szervekkel szembeni hátrányos diszkriminációra. Ebben az esetben azonban nem.
Ahogy erre Csehák Judit utalt, az 1994. június 30-áig nem rendezett, tehát a társadalombiztosítás és a MÁV megállapodásainak megfelelően nem rendezett tartozások kifizetéséről van szó, erről a 16,2 milliárd forintról.
Ami pedig a '94-es költségvetési hiány növekedését és annak finanszírozását szolgálja, kedves Szilágyiné Császár Terézia, természetesen az államháztartás konszolidált hiánya egy fillérrel sem nő. Mert teljesen mindegy, hogy a tb-alapnál van 16,2 milliárddal több hiány vagy a központi költségvetésben van 16,2 milliárddal több hiány - mind a két hiányt bizony állampapír-kibocsátással kell fedezni, jelentem nagy tisztelettel.
(17.00)
Ami pedig Kósa Lajos hozzászólását illeti, itt is tisztázódott, hogy nem kivételes elengedésről van szó. Nagy örömmel mondhatom, hogy a többi közüzemi vállalat pozíciójáról információi minden bizonnyal tévesek. Nem tudok arról, hogy a többi közüzemi vállalatnál veszteség alakulna ki. Ha mégis, az MVM Rt.-t fenyegeti ilyen veszély a '95. január 1-jére elhalasztott energiaár-emelések miatt, de akkor is egy éven belül ezek a cégek a tartozásaikat rendezni tudják. Tehát semmiféle olyan összefüggés a MÁV és a többi többségi állami tulajdonú közüzemi vállalat között nincs, amely hasonló megoldást indokolna.
A pénzügyi szanálásról szóló csomag többi eleme az önök kezében van. Ajánlom jó szívvel, hogy szíveskedjenek elolvasni a benyújtott '95-ös költségvetési törvényjavaslat részletes indokolását, vagy: a mai költségvetési zárszóban én tételesen is kitértem a pénzügyi szanálás egyes elemeire. Annál többet a kormány a következő napokban sem tud rendelkezésre bocsátani.
Ami a MÁV műszaki rendezésére vonatkozik, a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter úr minden bizonnyal nem fog elzárkózni az elől, hogy a műszaki rendezésre vonatkozó információkat képviselőtársaimnak soron kívül megküldje.
Még annyit mondanék Kósa Lajosnak, hogy persze, a MÁV-ot azért nem lenne célszerű bezárni - mint egy csődbe jutott magánvállalkozást. Vélhetően nem ugyanarról a kategóriáról van szó.
Izsó Mihály hozzászólása a következő napirenddel volt kapcsolatos, ahhoz a határozati javaslathoz, amelynek az a célja, hogy a társadalombiztosítás adminisztrációját rendbe lehessen tenni. Erről szól többek között az a határozati javaslat; és ennek alapján valóban lesz arra lehetőség, hogy a folyószámlák tételes egyeztetésére az ügyfelekkel sor kerüljön. Ez a szándékunk, de ez nem érinti a MÁV egyszeri támogatásáról szóló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit