IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársak! Nem közvetlenül ehhez, hanem a jelenséghez szólnék hozzá. A társadalombiztosítás nyilvántart olyan tartozásokat is, amelyek még 1990-ben vagy 1991-ben keletkeztek, illetve adminisztratív tévedés folytán vannak nyilvántartva.
A következő történt ezzel kapcsolatban. Ismerek egy olyan szövetkezetet, ahol egyeztették a kifizetéseket, és utólag kiderült, hogy még 1991-ről egy jelentősebb összeggel tartozik.
Miből adódik ez? A 4 százalékos büntetőkamatból, amely azonnal esedékessé válik. Azt gondolom, a társadalombiztosítás lehetne olyan korrekt, hogy bizonyos türelmi idő után egy minimális, mondjuk, 2 százalékos kamatot állapítana meg, majd a továbbiakban a büntetőkamatokat, ha azt látja, hogy ügyfele renitenskedik.
Ezzel kapcsolatban örömmel hallottam pénzügyminiszter úrtól, ez a jövőben úgy történik, hogy számlaegyeztetés lesz az év végén. Az elmúlt négy évben ilyesmi nem történt, tehát az ügyfél egyenlőtlen esélyekkel indult. Nem tudta azt, hogy ő tartozik, mert hiszen adminisztratív tévedések voltak nyilvántartva kamatos kamattal, s utólag most derült ez ki. Ilyen esetekben is azt javasolom, hogy a társadalombiztosító úgy igyekezzék a neki való tartozásokat "stabillá tenni", hogy akik rendszeresen fizetnek, azok egy bizonyos türelmi időt, egy-két-három hónapot kapjanak, utána legyen egy átlagkamat-kötelezettségük, majd fél év vagy kilenc hónap után pedig fizessenek büntetőkamatot. Természetesen továbbra is lesznek olyanok, akik elfelejtik fizetni, azok fizessék meg a pótdíjat. De akik azért, mert részben kisvállalatok, adminisztratív vagy postai vagy akármilyen okokból nem tudtak idejében jelezni, legyen idejük a hiányosságukat pótolni.
Az egész szemléletnek azt a kedvező oldalát látom, hogy minden évben lesz számlaegyeztetés, tehát azt gondolom, nem lesz olyan eset, hogy valakik nem tudják, mennyivel tartoznak. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit