DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban kíván a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja nyilatkozatot tenni. De mindenekelőtt úgy gondoljuk, úgy illő, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak a választópolgároknak, akik a rossz idő és a rendkívül nehéz gazdasági helyzet ellenére hitet tettek a többpárti parlamenti demokrácia mellett és elmentek szavazni. Ezt mi azoknak a választópolgároknak is megköszönjük, akik ellenünk voksoltak.
Úgy gondoljuk azonban, nem lehet szó nélkül elmenni azok mellett a tények mellett, amelyek az önkormányzati választásokat kísérték. Nevezetesen:
Az egyik oldalon ott van az a hatalmas hivatalnoki garnitúra és a társadalmi munkások tömege, akik a választás tisztaságán őrködve, szinte éjt nappallá téve dolgoztak a választások eredményes lebonyolíthatósága érdekében. Másrészt pedig ott vannak azok a médiumok, amelyek vagy tudatosan, vagy dilettantizmusból hamisított adatokat hoztak nyilvánosságra, a valóságot nem közölték, hanem az összeadás jele helyett a konzervatív keresztény pártoknál az osztást és a kivonást ismerték csak mint alapműveletet. Én úgy gondolom, ez megengedhetetlen. Elég, ha arra utalok, hogy a megyei listákat és a pártlistákat illetően a Független Kisgazdapárt megsokszorozta az országgyűlési képviselői választásokon elért eredményét még Budapesten is. Talán két vagy három hely van, ahol nem a másodikok lettünk. És a tv-riporter, a tényektől nem zavartatva magát, úgy konferálta a dolgot, az tűnik ki számára az adatokból, hogy a kisgazdapárt stagnál. Mi úgy gondoljuk, hogy a demokrácia stagnál, ha ilyenek a médiumok és ilyen statisztikák kerülnek nyilvánosságra.
Mi azzal a képviselőtársunkkal tudunk egyetérteni -, látván a statisztikai adatokkal való ilyen játékot -, aki ebben a Házban körülbelül száz évvel ezelőtt kijelentette, hogy a statisztikával be lehet bizonyítani, hogy jobb tífuszosnak lenni, mint milliomosnak, mert a tífuszosokról kimutatták, hogy nekik csak körülbelül a 60 százalékuk halálozik el, míg a milliomosoktól köztudott, hogy végül is mind a 100 százalék elhalálozik. De mi úgy gondoljuk, mégsem lehet ebből a szemléletből kiindulni, és ezt nem lehet eltűrni.
A másik, amit a kisgazdapárt az önkormányzati választásokkal kapcsolatban meg kíván említeni, az az, hogy bár még a hivatalos végeredményt nyilvánosságra sem hozták, nekünk már érdemes azon gondolkodni, hogy most ebben az évben két választás lezajlott, a következő év első fele rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a hat párt kinyilvánítsa az akaratát, hogy az országgyűlési képviselői választójogi törvényen, az önkormányzati választójogi törvényen, az önkormányzati törvénycsomagon kíván-e változtatni. Ha nem kíván, akkor deklarálja ezt mind a hat parlamenti párt, hogy tisztességesen lehessen felkészülni a következő választásokra. Ne fordulhasson még egyszer elő kivonulásokkal tarkított, érzelmektől távolról sem mentes viták sorozata. Ne fordulhasson elő az, hogy három hónappal a választások előtt bárki, aki hatalmon van, a saját javára kívánja formálni az egész választási rendszerünket.
A Független Kisgazdapárt bejelenti, hogy ezúton kezdeményezi ezt, de természetesen a jövő év elejére elküldi az ezzel kapcsolatos álláspontját valamennyi parlamenti pártnak. Ismétlem: el lehet dönteni. Ha kívánunk változtatni a választójogi törvényeken, akkor mit kívánunk választani, ha nem kívánunk, akkor pedig deklaráljuk ezt, hogy mindenki tisztességgel felkészülhessen a következő választásokra. Remélem, végül a médiumok is eljutnak oda, hogy ők is épp olyan tisztességgel fognak működni, mint az önkormányzati választásokon közreműködők. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit