DR. NAGY SÁNDOR

Full text search

DR. NAGY SÁNDOR
DR. NAGY SÁNDOR, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A számvevőszéki bizottság is megtárgyalta a törvénytervezetet, és általános vitára alkalmasnak minősítette. Ennek apropóján nagyon röviden szeretnék elmondani, megjegyezni néhány dolgot.
Először is azt: hogy kétség nem fér hozzá, egy igen jelentős törvénytervezetet vett napirendjére a Ház, már csak az alapok nagy száma - hiszen mintegy harminc alapról van szó - és a bennük foglalt összeg nagysága - több mint 260 milliárd forintról van szó - okán is. Ha pedig hozzátesszük, hogy az Állami Számvevőszéknek az egyes alapoknál évek óta megtartott vizsgálatai nagyon sok problémára, hiányosságra, működési gondra, funkciózavarra, bizonytalanságra, az áttekinthetőség, a kontrollálhatóság hiányára, egyes szabályok be nem tartására - és hadd ne soroljam tovább - hívta fel a figyelmet, akkor minden bizonnyal indokolt ennek a törvénynek a módosításával foglalkozni.
Azt gondolom, az alapok léte természetesen összefügg azzal, hogy bizonyos szakmák, ágazatok, területek speciális feladatainak finanszírozásához elkülönült alapok szolgáltatják a hátteret. Ugyanakkor nem hallgathatom el, hogy az Állami Számvevőszék által feltárt tapasztalatok nem kis mértékben arra is rámutatnak, hogy az alapokból sokszor olyan célokat is finanszíroztak az elmúlt időben, amelyek mondjuk nem állták volna ki a nyilvánosság kontrollját vagy vitáját például a központi költségvetés elkészítése vagy elfogadása esetén. Ezért különös jelentősége van annak, hogyha arra tekintünk, hogy ez a harminc alap egyúttal harminc kis költségvetés is, így is kell hozzá viszonyulnunk, és azt gondolom, hogy nemcsak a költségvetés mai helyzetében, hanem egyébként is indokolt az alapok számának csökkentése. Még inkább indokolt, hogy minden alap működése áttekinthető, kontrollálható legyen, ezért fontosnak tartjuk, hogy a számvevőszéki bizottság egyik kezdeményezése - és itt most csak az egyiket említem - pozitív visszhangra talált a pénzügyi kormányzatnál, nevezetesen az, hogy mi úgy gondoljuk, minden évben auditálni kell az alapokat, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy ezek a ma ismert és feltárt problémák is megoldhatók legyenek.
E néhány mondat jegyében megismétlem: a számvevőszéki bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette a törvénytervezetet. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
(12.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit