DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Emlékeztetem arra, hogy az előző kormány alatt ez év végéig, határozott időre kötötték a falugazdászokkal a szerződéseket; a bizonytalanság fő forrása már az indulás pillanatában megszületett. Ezt ne rajtam kérje számon. Mi ugyanis a kistermelők érdekében egy hatékony, stabil szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozunk. A jelenlegi falugazdászok közül sokan tisztességgel, becsülettel végzik a dolgukat, mégis sorozatosan kapjuk a jogos panaszokat a képviselő urak interpellációjában és levelekben is, például a földkiadó bizottságokról, a kárpótlási, a meliorációs költségek elszámolásairól, a rossz termelői szerződésekről, amelyek bizonyítják, hogy ez a rendszer nem oldotta meg még a legégetőbb gondokat sem.
Meggyőződésünk, hogy hatékony szaktanácsadási rendszerre van szükségük a termelőknek, nekünk pedig a szükséget egyeztetnünk kell anyagi lehetőségeinkkel. Ha a parlament elfogadja a költségvetést, elvileg akkor is csak alig több mint fele összeg áll rendelkezésre a falugazdász-hálózat anyagi fenntartására. Másrészt, mint minden intézménynél, itt is jól és kevésbé jól, vagy rosszul teljesítő falugazdászokkal állunk szemben.
A fentiekből adódóan a jelenlegi közel 800 falugazdászt nem tudjuk fenntartani, és sokak esetében a szerződés meghosszabbítása nem is indokolt. Az önök által alkotott szabályokból adódóan decemberben felmondtuk valamennyi falugazdász szerződését. Akiket megtartunk, azokkal új szerződést kötünk, a feladatok oldaláról jobban meghatározva tevékenységüket - az agrárkamarákkal szorosan együttműködve. Lehetőséget teremtünk arra, hogy az önkormányzatok is nagyobb szerepet vállaljanak a falugazdász-hálózat működtetésében. Amennyiben vállalják a költségek felét, úgy mi vállaljuk a másik felét, ha alkalmazni kívánnak falugazdászt - a kamarai mezőgazdasági bizottságokkal egyetértésben.
Az általunk száz százalékban finanszírozott és az önkormányzatokkal karöltve alkalmazott falugazdászok száma elérheti a jelenlegit. Távlatosan pedig meggyőződésünk, hogy szakmai, de pénzügyi irányításuk is átkerül a leendő agrárkamarákhoz, remélve ettől azt, hogy a tisztán hatósági szerepkör ötvöződni fog a kamarában megtestesülő értékekkel. A részletekről a költségvetés elfogadása után azonnal döntünk. Tisztelt Országgyűlés, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit