KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! (Derültség.) Tisztelt Képviselő Úr! A múltkori esetre utalva hangsúlyoznom kell, hogy ez nem előrelátás volt, hanem egyszerű nyelvbotlás a részemről. (Derültség.)
1994. április 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanúja miatt Vén István budapesti lakos ellen, akit 1994. április 19-e óta őrizetben, majd előzetes letartóztatásban tart. Az Első Magyar Geotermikus Villamoserőmű Kft. ügyvezető igazgatójaként Vén István 1,3 milliárd forint értékben vásárolt fel kárpótlási jegyeket 120 százalékos vételár ígéretével szinte az ország valamennyi megyéjében. A kárpótlási jegyek átvételekor 20 százalékot fizetett ki készpénzben, a fennmaradó száz százaléknyi vételér kifizetését 90 napos határidőre vállalta, melynek azonban csak néhány esetben tett eleget, nyilván az akció elején. Az ügyvezető igazgató a felvásárolt kárpótlási jegyeket rövid időn belül névérték alatt, napi tőzsdei árfolyamon értékesítette. Megjegyzem, az Első Magyar Geotermikus Villa-moserőmű Kft. tevékenységi körébe értékpapír-kereskedelem nem tartozott, és a kft. semmilyen jövedelemszerző, jövedelmező tevékenységet nem folytatott.
A nyomozás jelenlegi szakaszában a rendőrség 4005 károsultról tud, akiknek a kft. több mint 870 millió forint kárt okozott, és az eljárás során további károsultak jelentkezésére lehet számítani. A nyomozás megállapításai alapján tény, hogy a TIB, a Pofosz és az MDF egyes helyi szervezetei a kárpótlási jegyek felvásárlásának lebonyolításában közreműködtek, és az általuk használt helyiségeket rendelkezésre bocsátották. Annak megállapítása, hogy ebből egyes személyeknek vagy szervezeteknek származott-e haszna, a folyamatban lévő nyomozás egyik feladata.
A nyomozó hatóság a sértettek kárának megtérítése érdekében intézkedett a gyanúsított, illetőleg a kft. vagyonának felderítésére és a feltalálható vagyontárgyak zár alá vételére. Ezek értéke az okozott kárnak azonban csak a töredékét fedezi. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyomozás előreláthatólag 1995 első negyedévében fejeződik be. Az ügyben jelenleg könyvszakértői vizsgálat folyik, melynek feladata a tényleges kár összegének a megállapítása. Az ügyben kirendelt további szakértők eljárása már befejeződött.
Ehhez hasonló ügy van a Debreceni Rendőrkapitányságnál is, a Hunnovex kft. vezetői jelenleg letartóztatásban vannak, ugyanakkor azonban a két bűncselekmény - a hasonló elkövetési módszer ellenére - semmilyen személyi vagy tárgyi összefüggésben nincs egymással. Csonka László ennek kapcsán nyilatkozott. Nyilatkozata nem azzal a tartalommal jelent meg, ezért sajtó-helyreigazítást kezdeményeztek, a nyilatkozat ön által idézett része azonban pontos volt.
A rendőrség a törvény biztosította keretek között és lehetőségekkel a bűncselekmény-sorozat teljes felderítésére és bizonyítására törekszik. Mivel a nyomozás még folyamatban van, annak részleteiről jelenleg nem tudok többet mondani - nem mondhatok többet -, a későbbiekben, amennyiben ezt a tisztelt Országgyűlés vagy a képviselő úr igényli, újabb tájékoztatást adok az ügy állásáról. Az ügy büntetőjogi felelősségének megítélése kérdésében természetesen a bíróság fog dönteni.
Fontosnak tartom, hogy a kérdés ismét a Ház napirendjére került. Több ilyen ügy van, ahol kárpótlási jegyek tulajdonosaival szemben, a jóhiszeműségükkel visszaélve bűncselekményeket követnek el. Valóban nem lehet elégszer felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy óvakodjanak az ilyen jellegű csalássorozatoktól.
Köszönöm a figyelmet; kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit