ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelettel köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportját aggodalommal tölti el a kormányzat egyre jobban kialakuló egyházpolitikája. A kormányzat veszélyes magatartást kezd kialakítani az egyházakkal kapcsolatosan, nevezetesen a kettős vonalvezetést, ami a kádári korszak puha diktatúrájában jól bevált módszer volt, és az egyházak vezetői és tagjai jól ismerik a múltból. Ez a következő: a magas rangú állami vezetők minden támogatást megígértek - és megígérnek most is - az egyházaknak, illetve az egyházak vezetőinek, ám középszinten, de főleg helyi szinten mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja örömmel vette, hogy Horn Gyula miniszterelnök úr külön-külön tárgyalt az egyházak vezetőivel, és megígérte nekik, hogy az egyházpolitikában az új kormány esetében nem lesz változás. Elmondta, fontosnak tartja az egyházaknak a társadalomban betöltött szerepét, szolgálatát. Megkapnak minden támogatást, amit az előző kormánytól megkaptak.
Éppen ezért megdöbbenéssel értesültem az elmúlt héten a Művelődési Minisztériumban a hatpárti egyeztetés alkalmával az egyeztetést vezető államtitkár úrtól, hogy az 1995. évi költségvetésben az egyházi ingatlanok jövő évi kártalanításához szükséges 5 milliárd forintból legfeljebb csak 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre a következő esztendőben. A már folyamatban lévő ügyek esetében kell újra leülni az egyházak vezetőivel, tárgyalni és egyezségre jutni, hogy melyik az az egyetlen legfontosabb egyházi ingatlan, amelyet az elkövetkező esztendőben tulajdonba vehetnek. Mi lesz a többivel? A válasz az volt rá: nincs rá pénz. Hangsúlyoznom kell, a kártalanítási összeget nem az egyházak kapják, hanem a kártalanított önkormányzatok. (Közbeszólás a bal oldalról: Tudjuk!)
Hogyan működik a kettős vonalvezetés és ezzel az egyházak hátrányos megkülönböztetése? Erre nézve két "iskolapéldát" szeretnék elmondani.
Az egyik a hódmezővásárhelyi Bethlen Középiskola és Gimnázium. Ezt az intézményt ebben az esztendőben visszakapta az egyház a maga tulajdonába. 45 millió forint az éves költségvetése, ebből 33 millió forint normatív támogatás. Ennek a rá jutó részét megkapta az intézet, de a 12 millió forintos önkormányzati támogatásból a rá jutó részt, közel 5,7 millió forintot nem. Mivel az új kormányzat nem kötötte meg a szerződést az egyházzal - természetesen nem az egyház hibájából -, ezért az önkormányzat nem tudja átutalni és nem utalhatja át ezt a nagyon fontos összeget. A Belügyminisztérium nem engedélyezte a hitelgaranciával felvett pénz augusztus 1-jétől történő átutalását. Most az 5,7 millió forint hiánya miatt 657 tanuló tanítása kerül veszélybe. Amikor a Művelődési és Közoktatási Minisztériumba elment az illetékes egyház püspöke ez ügyben tárgyalni, a megértésen kívül egyebet nem tapasztalt.
A másik eset a hajdúnánási általános iskola esete. Még ez év júliusában az önkormányzat úgy döntött, visszaadja az egyház volt jogos tulajdonát. Addig húzták azonban az átadást, amíg novemberben ismét összeült az önkormányzat, és addig szavazgattak a képviselő-testületben az urak, míg egyszavazatos többséggel úgy döntöttek, hogy nem adják vissza, illetve visszavonják az előző határozatukat. Közben, nyomatékot adva az ügynek, a hittanra beíratott gyermekek szüleit megfenyegették, hogy elküldik őket, elbocsátják az állásukból, ha gyermekeiket nem íratják ki az iskola hittanosztályából. Ennek az lett a következménye, hogy egy egész osztályt kiírattak.
A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény I. fejezete 1. §-a azt írja: "A lelkiismereti és a vallásszabadság mindenkit megillető alapvető emberi szabadságjog, melynek zavartalan gyakorlását a Magyar Köztársaság biztosítja." A törvénysértést meg kell büntetni, és nem szabad engednünk azt, hogy az egyházak ilyen formában is hátrányos helyzetbe kerüljenek. Ezt kéri és várja a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja.
Köszönöm, elnök asszony, a szót. Köszönöm, képviselőtársaim, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)
(9.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit