DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Engem is aggodalommal tölt el az állatállomány utóbbi években történt rendkívüli mértékű létszámcsökkenése.
Egyetértek azzal, hogy hagyományaink alapján a magyar állattenyésztésnek sokkal jelentősebb súlya kell legyen a mezőgazdaságban. A létszámcsökkenés okai közismertek. A jövedelmezőség hiánya, a piacvesztés, a hazai húsfogyasztás csökkenése, a tulajdonváltással kapcsolatos bizonytalanság, az állomány állami támogatással történt levágatása.
A kormány programjának fontos tétele a mezőgazdaság, és ebben az állatállomány fejlesztése. Egy interpelláció kevés ennek a programnak a részletes ismertetésére, ezért az állatállomány-fejlesztés legfontosabb tételeivel válaszolok.
Az állatállomány fejlesztését úgy kívánjuk megvalósítani, hogy javítjuk az állattenyésztés jövedelmezőségét. Hatékony lépéseket teszünk a hazai piac védelme és a keleti piacok újjáépítése érdekében.
Megváltoztatjuk a vámszabályozást, rendezzük kapcsolatainkat keleti vevőinkkel, olaj-, húsbartert dolgozunk ki a fizetések érdekében.
A hatékony termeléshez piac kell, a sikeres piaci szerepléshez pedig jobb minőségű áru. Ezért a következő évben sokkal több támogatást adunk a jó minőségű tenyészállatok, elsősorban az apaállatok beszerzéséhez, de úgy, hogy a kistermelő is hozzájuthasson.
Kocasüldőakció meghirdetésében támogatjuk a vágóhidakat, a termelőket. Ehhez kedvezményes hiteleket adunk.
Növeljük az állattenyésztőknek nyújtott kedvezményes hiteleket.
Támogatjuk az állattenyésztési gépek és berendezések megvásárlását, és nem utolsósorban a támogatási rendszert átalakítjuk úgy, hogy a támogatás nagyobb hányada jusson a termelőknek.
A garantált árak rendszerével biztonságot nyújtunk az állattenyésztőknek, ha a piacon nem tudják értékesíteni termékeiket, az állam áll helyt a tej, a sertés, a szarvasmarha felvásárlásában a garantált árakon.
Az állattenyésztési alapokra vonatkozó törvény végrehajtását szigorú ellenőrzéssel betartatom, de ezt meg kell előzze, hogy egy betartható törvényt, rendelkezést hozzunk létre.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit