KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársnőnk! Köszönöm a kérdést, hiszen félreértések eloszlatására ad alkalmat.
A válaszomat egy szomorú tény leszögezésével kell kezdenem. A nők nyugdíjkorhatárának felemeléséről nem lehet beszélni, hiszen a korhatár fel van emelve. Az erre vonatkozó törvény hatályos. Az előző parlament felfüggesztette a törvény végrehajtását, de visszavonni nem vonta vissza senki. Ez a felfüggesztés addig érvényes, amíg az idő előtti nyugdíjba vonulásról újabb törvény nem rendelkezik. Ebből következően tehát az érintett korosztályok egy bizonytalan törvényi lépéshez kötötték a sorsukat, nem tudják aktív életük legfontosabb lépését előre megtervezni, és ebben az exlex állapotban teljesen bizonytalan munkajogi helyzet alakult ki. A munkaügyi tárca ebben szorosan érintett, hiszen bizonyos munkajogi kedvezményeket a női nyugdíjkorhatárból kell visszafelé számolni, és senki nem tudja ma megmondani, hogy mi ez az érvényes nyugdíjkorhatár: az 55 éves lehetőség vagy a törvényben élő meghatározott, fölemelt korhatár.
(14.30)
Éppen ezért - azt hiszem, a népjóléti tárca képviselőivel összhangban mondhatom - úgy ítéljük meg, hogy feltétlenül sürgős a nyugdíjrendszer egészének és ezen belül a rugalmas nyugdíjba vonulás kérdésének rendezése. Én személy szerint olyan rendszerről álmodom - és azt hiszem, álmom Kovács Páléval közös -, ahol a szolgálati idő, a gyermekek száma és az egészségi állapot együttesen határozza meg a nyugdíjba vonulási időpontot és a kiérdemelt nyugdíjat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen rugalmas rendszer összeegyeztethető a foglalkoztatás érdekével is, de ehhez a nyugdíjrendszer áttekintése és az idő előtti nyugdíjba vonulásról szóló törvény elfogadása szükséges. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit