DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Full text search

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szabadságra vonatkozóan engedje meg, hogy a következőket említsem meg: Az, hogy a kormányban milyen rend szabályozza a miniszterek szabadságolási rendjét és azt hol és kinek kell bejelenteni, az a kormánynak a belügye, az minket, képviselőket nem érint.
A parlament és a kormány közötti szabályokat részint az alkotmány, részint pedig a Házszabály állapítja meg. A Házszabály 119. §-ának (4) bekezdése viszont így szól: "Az azonnali kérdések órájában az alkotmány szerint válaszadásra kötelezettek kötelesek az ülésteremben tartózkodni. A válaszadásra kötelezett halaszthatatlan közfeladat ellátása esetén előzetesen tájékoztatja az Országgyűlés elnökét és megjelöli a helyette válaszadásra feljogosított személyt". Tehát a parlament és a kormány viszonyrendszerének szabályaiban, amelyeket itt megállapítva láthatunk, valóban nem rendezik ezeket a kérdéseket. Tehát az ön szabadsága az a kormányon belül elintézett, de a parlamenten belül nem így volt.
(16.00)
A múlt héten hétfőn, a napirend előtti vitában ön azt nyilatkozta, hogy kedden délelőtt otthon dolgozott. Erre vonatkozólag egy közvetlen kérdés már el is hangzott a múlt héten, akkor is megállapította a kérdező képviselő, hogy az otthoni munka nem számít halaszthatatlan közfeladatnak. Úgy gondolom, az ön eljárása nyilvánvalóan, egyértelműen szemben áll a jogszabályokkal, éppen ezért az ön válaszát sajnálatos módon nem tudom elfogadni.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Tudom, hogy nehéz megnyomni a "nem" gombot akkor, amikor egy miniszteri válaszra kell megadni mindenkinek saját személyében a választ, de úgy érzem, hogy ebben az esetben, amikor a parlamentáris demokráciában a kormány ellenőrzéséről van szó - és az interpelláció a kormány ellenőrzését szolgálja -, ez nemcsak az ellenzék privilégiuma, hanem a kormánypárti és az ellenzéki képviselőké együttesen.
Éppen ezért abban az esetben, ha önöknek fenntartásaik vannak ezzel az esettel kapcsolatban, akkor kérem, hogy legalább a "tartózkodik" gomb megnyomásával jelezzék ezt.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit