DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyetértés volt bizottságunkban a javaslat minősítését illetően, ugyanis valamennyi képviselőtársam úgy fogalmazott, hogy ez az előterjesztés úgy rossz, ahogy van. (Torgyán József tapsol.) Rengeteg kérdésben és hosszas vitában megfogalmazódott összes fenntartásunk ellenére azonban 11-en mégis támogattuk a törvényjavaslat általános vitára kerülését, ketten nemmel szavaztak, négyen tartózkodtak. Félszívvel támogatjuk, de támogatjuk, mert úgy gondoltuk, hogy a társadalombiztosításnak valóban pénzre van szüksége a miniszter úr által már említett intézkedések fedezetére, és támogatjuk azért, mert az a véleményünk, hogy módosító indítványokkal javítani lehet ezt az előterjesztést.
A bizottsági vitában megnyilatkozó képviselőtársaim felvetették, hogy tulajdonképpen ki a felelős az adósságok ilyen mértékű növekedéséért; az előző parlament szociális bizottsága-e vagy az általa kinevezett és felügyelt felügyelő bizottság; vagy esetleg a két éve választással megalakult társadalombiztosítási önkormányzatok; a kor-mány, amelyik nem tett megfelelő lépéseket és intézkedéseket a társadalombiztosítási adósságok eredményes behajtása érdekében; vagy valóban a rendkívül magas járulék, a magyar gazdaság összeomlása és a vállalatok fizetésképtelensége az oka az adósságok felhalmozódásának.
(15.50)
Megfogalmazták képviselőtársaim kérdéseiket: miért terjesztette be akkor a kormány ezt a féloldalas javaslatot? Felvetették, hogy hiányzik az előterjesztésből a szigorító intézkedések sora, és hogy elsősorban ebből a javaslatból a fegyelmezetlen járulékfizetők kedvezményei válnak nyilvánvalóvá. Megkérdezték képviselőtársaim a vitában, hogy vajon mibe kerül a társadalomnak és a társadalombiztosításnak ez az intézkedés. Mennyi fog bejönni, mi a várható haszna ennek az intézkedésnek, és vajon indokolatlan mértékben nem lazítja-e tovább az amúgy is laza fizetési fegyelmet? Abbeli aggályuknak is hangot adtak, hogy rossz a morális üzenete ennek az előterjesztésnek még akkor is, ha egyszeri intézkedés, hiszen valóban nem foglalkozik a jó járulékfizetők kedvezményeivel, csak a hanyagul teljesítők érdekeit fogalmazza meg.
Az előterjesztő és az önkormányzatok bizottsági ülésen jelen lévő képviselői válaszukban ezekre az aggályokra és ezekre a kérdésekre hosszas és részletes választ adtak. Valóban kiemelték azt, hogy a 192 milliárdos adósság csökkentésének ez a módja egyszeri intézkedésként fogalmazható meg. Biztosították a bizottságunkat arról, hogy a hamarosan beterjesztésre kerülő 1975. évi társadalombiztosítási II. törvényben a járulékbehajtás területén szigorító intézkedések meghozatalára kerül sor, valamint a csődeljárásról szóló törvény módosítása és a Btk. módosítása is hasonló szigorításokat tervez.
Képviselőtársainkkal a bizottsági vitában megfogalmaztuk azon igényünket, hogy fejeződjék ki ebben a tárgyalandó törvényjavaslatban a jól fizető járulékfizetők kedvezménye, érdekeltsége is, és valamennyien felvetettük azt, hogy a törvényjavaslat hiányosságait módosító javaslatokkal lehet majd korrigálni. Hogy milyen módosító javaslatokra kerül sor, abból egyet vagy kettőt már láthattunk; az általános vitában saját frakcióm vezérszónokaként erre fogok majd külön is javaslatot tenni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit