DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány hivatalba lépését megelőző nyilatkozatokból, majd azt követően a koalíciós tárgyalások híreiből, megállapodásokból és a kormányprogramból értesülhettünk arról a közvéleménnyel együtt, hogy önök az ország új alkotmányát kívánják kidolgozni, és ezt 1995 végéig el is kívánják fogadtatni. Később az újságot olvasó közvélemény arról is értesülhetett, hogy egyébként nem pontosan körvonalazott elképzeléseik szerint valamiféle bizottságra bíznák a kidolgozást, amely összetételét illetően felerészben talán a törvényhozás tagjait is magában foglalhatná. Még később azt is olvashattuk, illetőleg láthattuk tévétudósításokból, hogy már különféle tanácskozásokat és eszmecseréket is tartanak akadémiai intézetek, illetőleg magánalapítványok szervezésében. Ennek során szinte mindenki nyilatkozott, az is, aki a kérdésben illetékes, és természetesen azok is, akik csak annak tartják magukat. Megtudhattuk azt is, hogy tisztelt miniszter úr hivatalában külön egységet szerveztek az ügy érdekében, a nagyon tájékozottak pedig azt is tudni vélik, hogy egy menetrend alapján 1995. október végén már mi itt szavazni is fogunk az Országgyűlésben az új alkotmánytervezetről, és akkor már csak a népszavazás marad hátra, gondolom, valamikor '95 karácsonya körüli időpontban, stílszerűen.
Mindez egy nagyon sokat ígérő és sokunk gondolatait és fantáziáját megmozgató híranyag, valójában azonban mi, a Magyar Országgyűlés tagjai méltán érezhetjük úgy, hogy a kérdés jelentőségénél és vitathatatlanul törvényhozási jellegénél fogva talán már előzetesen is megkívánná azt, hogy az Országgyűlés fejtse ki véleményét abban, hogy áll-e szándékában egyáltalán alkotmányt kidolgozni a hírek szerinti időpontban, fel kíván-e hatalmazni valakit vagy valakiket arra, hogy a munkálatokat megkezdje, vagy magának tartja fenn ezt a vitathatatlanul országgyűlési feladatot.
Ebből az is következik, hogy mindaddig, amíg ilyen felhatalmazás nem születik egy pontosan kidolgozott és részletes országgyűlési határozat keretei között, addig a kormány dicséretes szándékai és törekvései - ahogy mondani szokták - az irodalmi munkásság részét képezhetik ugyan, de alkotmánytervezet kidolgozására szóló felhatalmazást nem pótolhatnak.
Ezért tisztelettel kérdezem a miniszter urat, mikor fogja a kormány nevében előterjeszteni azon országgyűlési döntésre alkalmas javaslatát, amelyben az Országgyűlés mint egyedül illetékes fórum dönthet arról, hogy valóban elengedhetetlenül szükséges-e a Magyar Köztársaság új alkotmányának kidolgozása, mert a jelenlegi már nem felel meg; mely időpontokat és felelősöket jelöl meg az egyes részek tekintetében; mikor és főleg mit kíván népszavazásra bocsátani; kiket és milyen feltételekkel bíz meg tagjai vagy mások közül a munka elvégzésével, és milyen eszközöket bocsát rendelkezésükre, beleértve természetesen a költségvetési kérdéseket is; milyen hatásvizsgálatokat tart szükségesnek akár még a folyamatokat megelőzően vagy azzal párhuzamosan az új alkotmány bevezetésének várható következményeiről.
Miniszter úr, tisztelt és megnyugtató válaszát azért kérem, mert az önök rövid működése alapján nem tudunk szabadulni attól a gyanútól, hogy a kormány gyakorlattá kívánja tenni azt az eléggé el nem ítélhető szokását, miszerint előbb dönt, mintsem erre az Országgyűlés felhatalmazta volna. Elég talán az exposztorit felhoznom példaként. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit