DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt itt, az ország nyilvánossága előtt megkövetem önt, hogy nem kapott választ levelére. Ez a jövőben nem fordulhat elő, mert az az ügyintéző, aki ilyenre képes, nem fogja a nyugdíjaskort megérni a minisztériumban. (Szórványos taps.)
Én ebben az ügyben ezelőtt három évvel interpelláltam, és nagyon szomorú, hogy ilyen eset előfordulhat. Megnézettem, augusztus 5-én érkezett az ön levele, és szeptember 23-án sikerült a választ elkészíteni. Ha érdemben nem is tudunk egy problémát megoldani, akkor is kutya kötelessége az ügyintézőnek, hogy egy értesítést küldjön: kivizsgáljuk, rendezzük, szíves türelmét kérjük. Ezt meg fogom követeltetni a minisztériumban. (Dr. Kávássy Sándor: Így van!)
Ami a levélre adandó válasz érdemi részét illeti, az már nem ennyire kedvező, ugyanis a szeptembertől márciusig működő, iskolarendszerű továbbképzés jelen pillanatban az oktatási törvénnyel ellentétes lenne, így a művelődésügyi miniszter úrral kell ezt a problémát rendezni. A kastélyok átadása hasonló problémát vet fel: túl költséges a felújítás, és az önkormányzatok nem tudják ezt megoldani.
Ennyi a negatívum, ami a válasz elején hangzott el. Most jön a pozitívum - hogy egy kicsit felüdüljünk -, hogy milyen képzési formák vannak. Ebből bőséggel tudnak válogatni az érdeklődők: a szakmai képzettséggel rendelkezők részére a gazdaképzés, a leányok részére a gazdaasszony-képzés folyik; az iskolarendszerű képzésben az általános mezőgazdasági képzés, az általános állattenyésztő-képzés - amely 3-4 éves iskolai időtartammal is működik -; valamint a szakképzettséggel nem rendelkezők számára lehetőség van az ezüst- és az aranykalászos gazdatanfolyamok elvégzésére, amelyet a minisztérium változatlanul támogat.
A minisztérium jelen pillanatban 170 intézményt szponzorál, amely az oktatást és a továbbképzést hivatott szolgálni. Az ön megyéjében jelen pillanatban Mátészalkán, Baktalórántházán, Tiszabercelen, Tiszavasváriban, Kisvárdán és Nyíregyházán és a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán folyik ilyen jellegű képzés. Tehát ha azt mondom, hogy a bőség zavarával küzdünk, akkor nem túloztam.
De mi van a szakképzettség nélküliekkel? Mi van a szakmai ismeretek felfrissítésével? Erre nézve a felállításra kerülő kamarákkal kell együttműködnünk, amelyek majd az ön által is hivatkozott technikai minimumot lesznek hivatottak biztosítani. Ugyanis az lehetetlenség, hogy valaki beballag az önkormányzathoz, kiváltja az igazolványát, és attól kezdve mezőgazdasági vállalkozó, mindenféle szakképzettség nélkül. Lassan ez a terület olyan lesz, mint a foci, mindenki ért hozzá, legfeljebb amikor a károk keletkeznek, lehet tüntetni az Országház előtt, hogy nem sikerült. Nem is sikerülhet, amíg nem kellő hozzáértéssel, nem kellő szakmai felkészültséggel kezdjük el. Nyilvánvaló, hogy az alaplicenc kiadására a szakmai önkormányzatok lesznek hivatottak.
A továbbiakban a rádióval és a televízióval együttműködési szerződést kívánunk kötni, tervezzük, hogy a minisztérium épületében egy állandó rádióadó működne, amely 8-10 órás adásidővel dolgozna naponta.
Élő adásba lehetne betelefonálni, és a kellő szakismerettel rendelkező ügyintéző az adott problémákra már válaszolna is, tehát így a nagy nyilvánosság bevonásra kerülne.
A határon túli magyarság esetében is gondoltunk arra, hogy ezt a szakoktatást be kell vezetni. A minisztériumban erre egy külön osztály alakult, amely az én irányításom alatt működik: Romániával, Szlovákiával, Horvát-országgal, illetve Ukrajnával van kialakult kapcsolat, amely már a távoktatási rendszert is magában foglalja. Tehát nemcsak a határon túli magyarság, hanem a magyarul értők, de a nemzetiségüket tekintve nem magyarok részére is nyújtjuk ezt a szolgáltatást. Az elmúlt hónapban egy nagy sikerű találkozásra került sor.
Valamint itt van közöttünk - jelen pillanatban ugyan nem található az ülésteremben - Bálint György, aki a Nagyváthy Gazdaképző Egyesülettel ezt a munkát, ezt a képzési feladatot, ezt a tömegtájékoztatási rendszert felvállalta. Ehhez képest a minisztérium - anyagilag nem csekély volumenben - ezt a kezdeményezést támogatja.
Ha egyebekben, részleteiben még kíváncsi rá képviselő úr, állunk rendelkezésére a minisztériumban, és még egyszer elnézést kérek azért, hogy a levelére a kellő időben nem kapta meg a választ. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit