DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót.
Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszter úr múlt szerdán a TV Híradóban azt nyilatkozta, hogy mivel Melescanu román külügyminiszter az etnikai feszültségek miatt nem lát lehetőséget a kolozsvári főkonzulátus újranyitására, a magyar külpolitikának két választása marad. Vagy ragaszkodik Kolozsvárhoz, és nem nyílik főkonzulátus Romániában, vagy pedig más színhelyet keres, és ekkor lehetőségként Temesvárt említette.
Tudomásom szerint ezután, péntek délelőtt a MÚOSZ külügyekkel foglalkozó újságírói előtt megismételte, hogy jobb egy nyitva tartó konzulátus Temesváron, mint egy bezárt Kolozsvárt. Ekkor állítólag az is elhangzott, hogy miniszter úr várja a témában kérdés vagy interpelláció feltevését, melyben a magyar érdekek elárulásával vádolnák meg.
Nos, ha nem is ebben a durva formában, de megkísérlek eleget tenni miniszter úr kérésének (Derültség.), és rákérdezek a Romániában visszaállítandó főkonzulátus ügyére.
Elég egy pillantást vetni Románia térképére ahhoz, hogy beláthassuk, Temesvár a legkevésbé alkalmas fekvésű városok közé sorolható, ha egy főkonzulátus teendőit figyelembe vesszük, hiszen a tömbben élő magyarságtól mintegy 600 kilométerre esvén, nem jelentene könnyítést ahhoz képest, mint ahogy a jelenben is a bukaresti nagykövetségünket keresik fel ügyeikkel az erdélyiek.
Egy temesvári nyitás így éppen az ügyfelek érdekeit nem szolgálná, kivéve természetesen a Temesvárott lakókét. Tekintettel arra, hogy megítélésem szerint egyelőre tervezésről van szó, nem látom indokát interpellációnak, elegendőnek vélem a következő kérdést föltenni. Miért említette a miniszter úr a működés szempontjából kedvezőtlen földrajzi helyzetű város nevét, és nem kedvezőbbét? Netán a román fél ajánlotta fel Temesvárt? Remélve, hogy akár a román, akár a magyar állampolgárok így a magyar kormányt marasztalhatják el az alkalmatlan megoldásért.
Kérem szíves válaszát! (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit