DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Az előző kormány '93 nyarán terjesztette be az Országgyűléshez a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatos határozati javaslatát. Ennek lényege:
A pályakorszerűsítés finanszírozásához a Magyar Nemzeti Bank 280 millió német márka összegű hitelt vett fel a frankfurti banktól, amelyet az állami költségvetésből '98 decemberétől kellene kilenc éven keresztül törlesztenie. Ezen túlmenően a MÁV 70 darab német gyártmányú vasúti kocsit vásárolt a német banktól felvett további 120 millió márka összegű hitelből. További 50 millió márkát a későbbre tervezett, közös járműgyártás feltételeinek kialakítására kell fordítani.
Ebből kitűnik tehát, hogy a márka '94-es, még 55,90-es árfolyama mellett is 54 milliárd forintot érint ez az előbb felsorolt tétel, ami összességében bizony lényegesen magasabb, ha a márka valóságos árfolyamát vesszük alapul.
A javaslat szerint azért kellett mindebben így dönteni, mert közeleg a világkiállítás. Az előterjesztéskor azonban a kormány nem tárta az Országgyűlés elé a hazai járműgyártási lehetőségeket, ezért egy elfogadhatatlan helyzet alakult ki: felvettünk több mint 54 milliárd forint értékű kölcsönt konvertibilis valutában, külföldi cégtől vásárolunk, de majd az unokáink fogják visszafizetni a kölcsönöket; ez alatt a hazai ipar megrendelés híján csődbe jut, a MÁV dolgozói az utcára kerülnek.
A kérdéseim a következők: Miként érvényesítette a munkaügyi tárca a magyar munkavállalók érdekeit - a kormányon belül - a döntés előtt?
A második kérdésem: a beruházás sürgősségét indokló világkiállítás lemondását követően a munkaügyi miniszter kezdeményezi-e a magyar vasúti járműgyártásban dolgozók munkahelyeinek megtartása érdekében a korábbi döntés felülvizsgálatát? Mindezt annál is inkább kérdezem, mert korábban a kormány elhallgatta a magyar vállalatok jelentkezését az Országgyűlés előtt, így a képviselők többsége elől elzárt kivételes eljárásban készítette elő a döntést. Várom a miniszter asszony válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit