LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Nagyon nehéz helyzetben állok fel kérdést feltenni a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárcának. Nehéz helyzetben, mert a televízió nyilvánossága előtt nyilván sokan felhördültek Kovács miniszter úr egy - nyilvánvalóan rossz tanácsadók által leírt - félmondata miatt, hiszen Tőkés püspök úr székhelye Nagyváradon van. Elnézést, hogy ezzel kezdem, de egy drámai helyzetben, úgy vélem, hogy mindenfajta, akár a legsúlyosabb politikai ellentét is háttérbe szorul.
Amikor kérdésemet felteszem a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca képviselőjének - akit nem látok, de nyilván majd megjelenik -, akkor hivatkozom azon képviselőtársaimra, akik Bács-Kiskun megyében élnek, Pest megye déli részén, illetve Csongrád megye érintett területén, s jól tudják, hogy az elmúlt esztendőkben mit jelentett a Duna-Tisza közének talajvíz-süllyedése, mit jelentett mindaz a természeti katasztrófával fenyegető állapot, amely mozgósítani volt képes politikai hovatartozástól függetlenül polgármestereket, megyei közgyűlést, szakembereket, hozzáértőket, parlamenti képviselőket. Mozgósítani volt képes minden olyan erőt, ami ott helyben a közel 10 000 négyzetkilométeren megszervezhető, de központi költségvetésbeli támogatás hiányában továbbmozdulni, továbblépni nem képes.
Ebben a házban ez ügyben már elhangzott parlamenti kérdés. Vélhetően az elkövetkezendő esztendőkben sűrűn lesz napirenden, hiszen sok helyen a talajvízszint süllyedése meghaladja a 4-5 métert is és jól tudják az ott élő képviselőtársaim, hogy mit jelent ez nemcsak a természeti kultúrában, nemcsak az ivóvíz-ellátásban, mit jelent mindez a mezőgazdaságban, s mit jelent ez a népesség megtartásában a falvakban, a tanyákon, a városokban.
A kérdésem lényege most, a költségvetési vita előtt, illetve a nagy és kemény kormányzati csaták és összecsapások közepette, hogy mekkora területet és részt kap ez a terület, és kap-e központi, állami támogatást ez a reményt keltő folyamat, amely elindult az elmúlt esztendőkben s amelynek jövőjétől függ az ott élő több mint fél millió ember sorsa. Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit